Ödül ve Ceza -1-

A -
A +
Yüce Allah insanı yaratırken hayat kurallarını da koymuş. Evet ahirette de bu dünyada da her şeyin bir bedeli var. Allah’ın rızasına uygun yaşarsanız cennete gidiyorsunuz. Yüce Allah mukaddes kitaplarının bütününde insanları cennetle müjdelerken cehennemle de korkutuyor... Ülkeler kanunlarını yaparlarken insanları iyiliklere yönlendirmek için ödüller, kötülüklerden uzaklaştırmak için mahkemeler kurmuş hapishaneler yapmış. Bunu yaparken adaleti ve düzeni sağlamayı iyiyi kötüden, masumu suçludan ayırmayı hedeflemiş.
Demek ki insanlara adalet duygusunu iyiden kötüyü ayırmak için bir sistem var. Bu sistemi dünyaya yeni gelen çocuklar ve gençler kavrayamıyor. Bu sistemi ailede, okulda, çevrede çocuk ve gençlere uygulamalı olarak göstermek belletmek gerekiyor. Doğru ve faydalı şeyler yaptığı zaman ödüllendirmek, çirkin ve yanlış şeyler yaptığı zaman cezalandırmak hayatın önemli bir kuralı. Bu dengeyi iyi sağlayamazsanız yanlış algılarla çocuğunuzu ve gencinizi yanlış yönlendirmiş olursunuz. Her şeyin bir bedeli olduğunu kimsenin yaptığının yanına kâr kalmayacağını. Çalışmanın da tembelliğin de bir bedelinin olduğunu çocuk ve gençlere çok iyi öğretmek gerekiyor. Son on on beş yılda ülkemiz okullarında özellikle savsaklanan ülkeyi gelecekte büyük bir girdabın içine sokacak tehlikeye resmen çanak tutuyoruz. Okullarda çalışmayan tembellik eden öğrenciyi de geçer veya yüksek notla ödüllendiriyoruz. Otuz sekiz yıllık ve hâlen devam eden bir eğitimci olarak bu tehlikeyi çok yakından hissediyorum. Bu tembel ve sorumsuz öğrencilere de yüksek not verme anlayışı, amirler tarafından tavsiye ediliyor. Eğer siz bu tavsiyeye uymazsanız zorlanıyor hatta tehdit ediliyorsunuz. Bu durum çalışan azimli öğrencileri de çok olumsuz etkiliyor. "Nasıl olsa çalışan da çalışmayan da yüksek not alıyor o zaman çalışmaya ne gerek var?" algısı oluşturup çalışan öğrencileri de tembelliğe ve sorumsuzluğa itiyor...            Hayrettin Hatunoğlu
    ŞİİR                 Yalnızlık   Yalnızlık insanı kahreden duygu, İnsanda olmaması gereken de bu, İnsanı yalnız bırakanlar suçlu, İşte budur insanı yıpratan duygu.   Yalnızlık insanı yiyerek bitirir, Bir bakarsın kendini bile yitirir, Kimseye yalnızlık bu dünyada yakışmaz, İnsanları yalnız bırakanlar yaramaz.   Yalnızlık sadece Allah’a mahsustur, Bu sözde yanlışlık var mı söyle? Yalnızlık yaşayan bunu iyi bilir, Öyle durup bakma işte bu da böyle.                              Mücahit Demirci       PRATİK BİLGİLER   *Duştan çıktıktan sonra aynadaki buharı yok etmek için, tıraş köpüğü ve bezle silinir. *Lastik eldivenler kullanılarak koltuk, parke ve mermer gibi yüzeylerden hayvan kılı yahut saçlar kolayca temizlenebilir. *Fırındaki lekeleri temizlemek için, bir sprey şişesinin içine soda ve sirke dökülür. İç yüzeyine püskürterek bezle silinir. *Musluk içlerini temizlemek ve kireçleri yok etmek için, sirkeli pamuklu bir bezle silinir. Üzerindeki su izlerini de yok eder. *Bulaşık makinesinin tableti çamaşır makinesine konulup, 60 derece sıcaklıkta çamaşırlar yıkanabilir. *Yataktaki bakterileri yok etmek için, üzerine karbonat döküp 1-8 saat arası bekletilir. Sonra temizlenir. *Ahşap ve beton yüzeyleri temizlemek için, bir kova suyun içine dökülen çamaşır deterjanıyla silinerek temizlenir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.