Sevginin gücü -2-

A -
A +
Japon düşünür Masumi Toyotome; Three Kinds of Love “Aşk üç çeşittir” adlı kitabında sevgiyi üç gruba ayırmaktadır:
1. Eğer türü sevgi: Belli beklentiler karşılandığında verilecek sevgidir.
“Eğer beni üzmezsen seni severim.” “Eğer beni seversen ben de seni severim” türünden sevgidir. En çok rastlanan sevgi budur. Bir şarta bağlı, karşılık bekleyen sevgidir. Nedeni ve şekli bakımından bencildir. Amacı, sevgi karşılığı bir şey kazanmaktır. İlişkilerin pek çoğu "eğer" türü "sevgi” üzerine kurulduğu için çabuk biter. En saf olması gereken anne baba sevgisinde bile "eğer" türüne rastlanır. İnsanlar "eğer" türü sevginin üstünde bir sevgi arayışı içindeler. “Eğer” türü sevgi, bir beklenti şartına bağlı olduğundan büyük ve ağır bir yük hâline gelmektedir.
2. Çünkü türü sevgi: Bu tür sevgide kişi, bir şey olduğu, bir şeye sahip olduğu ya da bir şey yaptığı için sevilir. Başka birinin onu sevmesi, sahip olduğu bir niteliğe ya da şarta bağlıdır.
"Eğer" türünden pek farkı yoktur. Bu tür sevgi de insana yük getirir. Kişiler hep daha çok insan tarafından sevilmek ister. Hayranlarına yenilerini eklemek için çabalar. Sevilecek niteliklere onlardan biraz daha fazla sahip biri ortaya çıktığı zaman sevenlerinin, artık ötekini sevmeye başlayacağından korkarlar. Böylece hayata sonsuz sevgi kazanma gayretkeşliği ve rekabet girer. “Çünkü” türü sevgi de, gerçek ve sağlam sevgi olamaz. Güven duygusu yoktur.
3. Rağmen türü sevgi: Şarta bağlı olmadığı ve karşılığında bir şey beklenmediği için "eğer" türü sevgiden farklıdır. Sevilen kişinin çekici bir niteliğine dayanıp böyle bir şeyin varlığını esas almadığı için "çünkü" türü sevgi gibi de değildir. Bu tür sevgide, insan "bir şey olduğu için" değil, "bir şey olmasına rağmen" sevilir. Burada insanın kusurlarına, cahilliğine vb. bakılmaz. Onu her hâliyle sevmek söz konusudur. Yüreklerin susadığı sevgi budur. Farkında olsanız da, olmasanız da, bu tür sevgi sizin için yiyecek, içecek, eşya, ev, aile, zenginlik, başarı ya da şöhretten daha önemlidir. Herkesin bu sevgiye ihtiyacı var ve "Dünyadaki en büyük kıtlık, 'rağmen' türü sevginin yeterince olmayışıdır!"
                  Seyfettin Karamızrak
 
 
ŞİİR
 
         Ağlatma bizi...
 
Ne olur Allah’ım ağlatma bizi,
Dünyada her zaman güldür bizi,
Sevgiden saygıdan ayırma bizi,
Ne olur Allah’ım ne olur!
 
Şefkat ve merhametten ayırma bizi,
Mertlikten ve doğruluktan ayırma bizi,
Ey kimsesizlerin kimsesi,
Ne olur Allah’ım ne olur!
 
Vatanı milleti sevip saymayı,
İman aşkı ile hizmet etmeyi,
Güzel olan her şeyi yapmayı,
Nasip et! Ne olur Allah’ım ne olur!
 
Son sözümün Kelime-i şahadet olmasını,
Son yüzümün güler yüzlü solmasını,
Hesabımın hafif çok hafif olmasını,
Nasip et! Ne olur Allah’ım ne olur!
 
                      Mücahit Demirci
 
 
 
UNUTULMAZ KELİMELER
 
NARH: Yiyecek ve diğer tüketim mallarına konulan fiyat sınırı, sınırlandırma ve kontrol altında tutma, sabit fiyat tespit etme. Devletin piyasadaki eşyaya fiyat koyması durumuna verilen isim. Azami satış fiyatını belirleme. Narh, lügatte, kanunun yetkili kılmış olduğu, resmî makamlar tarafından, bir kısım malların, özellikle tüketim ve ihtiyaç maddelerinin satış fiyatları için tespit edilen ve uyulması kanun gereği mecburi olan azami had, sınırdır. Narh koymak, ihtiyaç maddeleri için sabit, azami fiyat tespit etmektir. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.