Okuma sevgisi -1-

A -
A +
BM İnsani Gelişim Raporu’na göre; “Türkiye okuma alışkanlığında; Libya, Tanzanya, Ermenistan gibi ülkelerin de bulunduğu 173 ülke arasında 86’ncı sırada." Raporda; Türkiye’deki öğrencilerin ders kitaplarından başka kitap okumadıkları, hatta ders kitabı bile okumadıkları belirtilmekte. Bunun en önemli nedeni, ailede kitap okuma geleneğinin oluşmaması denilmekte.
Rapora göre; kitap için yılda Norveçli 137, Alman 122, Belçikalı ve Avustralyalı 100, Güney Koreli 39 dolar ayırırken, ülkemizde bir kişi kitaba yılda ancak 0,45 dolar yani 45 sent ayırabilmekte. Dünya ortalaması kişi başına yılda 1,3 dolar.
Bazı öğrenmelerin, alışkanlık hâline gelmesi için belli yaşlarda başlanması gerekmektedir. Dil öğrenme ve okuma alışkanlığı böyledir.
“Ağaç yaş iken eğilir.” Okuma sevgisi, çocuk yaşlarda aşılanırsa bir alışkanlık hâline gelebilir. Bu da okumayı bilen, çocuğuyla birlikte kitap okuyan anne-babalar sayesinde mümkündür. Okudukça anlama, kavrama yeteneğinin geliştiğini, hayata bakış tarzının değiştiğini, gidilemeyen, görülemeyen mekânların bilinir hâle geldiğini, duyguların paylaşıldığını, bilgi alışverişinin kalıcı bir şekilde gerçekleştiğini yaşayarak, somut örneklerle çocuklarımıza öğretebilmeliyiz.
Aşağıdaki veriler, çeşitli araştırma kuruluşlarının raporlarından alınmıştır:
Geçen yılki rakamlara göre; Türkiye de toplam 45 çocuk kütüphanesi, 14 yazma eser kütüphanesi ve 55 gezici kütüphane olmak üzere toplam 1152 kütüphane olmasına karşılık, Almanya'da 10.531, İngiltere'de 4.620, İspanya'da 5.209 kütüphane bulunmaktadır.
Türkiye de kütüphanelere kayıtlı üye sayısı 493 bin 500 iken, İran'da 7 milyon, Fransa'da 16 milyon, İngiltere'de 35 milyon kütüphane üyesi bulunmaktadır.
Almanya'da 7 bin 500 kişiye 1 kütüphane düşerken, Türkiye de 68 bin 500 kişiye 1 halk kütüphanesi düşmektedir.
Japonya'da toplumun yüzde 14’ü, Amerika'da yüzde 12’si, İngiltere ve Fransa'da yüzde 21’i düzenli kitap okurken, Türkiye de yalnızca binde 1 kişi kitap okumaktadır.
Bir yılda, ders kitapları hariç Amerika’da 72 bin, Almanya’da 65 bin, Brezilya’da 13 bin, Türkiye’de ise 6 bin 31 kitap yayımlanmaktadır...
              Seyfettin Karamızrak
 
 
ŞİİR
 
   Benim şanlı bayrağım
 
Dalgalan şanlı bayrak sen göklerde
İndiremez seni yere hiç kimse
Emanetsin ecdattan sen bize
Benim canım ay yıldızlı bayrağım
 
Kanla boyadık senin hep rengini
Gökten aldık ayla yıldız eşini
Ay yıldız bayrak koyduk ismini
Benim canım ay yıldızlı bayrağım
 
Korkmadan uğruna canı veririz
Biz seni namus hem şeref biliriz
Senin sayende cennete gireriz
Benim canım al yıldızlı bayrağım
 
Senin rengin yoktur hiç bil dünyada
Hain el süremez sen korkma asla
Nice kanlar döktük senin uğruna
Benim canım ay yıldızlı bayrağım
 
Bileğimi kessem hep rengin akar
Senin dalgalanman âlemi sarsar
Bu ülke senin yoluna can koyar
Benim canım ay yıldızlı bayrağım
 
Örtün şehidimin üstünü örter
Senin uğruna ne bedeller öder
Senin sayende hep cennete girer
Benim canım ay yıldızlı bayrağım
 
    Muzaffer Özdemir-Sorgun/Yozgat
 
 
FAYDALI BİLGİLER
 
TERMOSTAT NEDİR?:  Sıcaklığı istenen ölçüde sabit tutabilen bir tür kontrol sistemidir. Sıcaklıktaki değişim, termostattaki duyarlı bir parçaya etki ederek bunun elektrik veya basınç sinyali göndererek bir ısıtma veya soğutma sistemini kontrol etmesini sağlar. Termostat binalarda, su ısıtmalarda, fırınlarda, elektrik ütülerinde, otomobil radyatörlerinde ve önceden belirlenen sabit sıcaklığın gerekli olduğu cihazlarda kullanılır.
İlk çift metalli sıcaktan etkilenen termostat, 1726’da saatin çeşitli sıcaklık şartlarında çalışması sırasında hassasiyetini korumak için kullanılmıştır. Değişik termostat türleri ortaya çıkmasına rağmen, geliştirilmiş çift metal şeritli termostatlar günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.