O bilmese de ben biliyorum ya…

A -
A +
 
Sevgi, şefkat, merhamet, iyilik, hoşgörü, değer vermek, unutmamak, yiğitlik vb. duygular vefanın meyveleridir. Sevgi, karşılıksız ve beklentisiz olmalıdır.
Yaşlı bir adama sokakta bisikletli çarpmış, hafif yaralanmıştı. Hastaneye götürdüler. Görevliler röntgen çekmek isteyince, adam; “acelesi olduğunu, röntgen istemediğini” söyledi. Görevliler, acelesinin nedenini sordular.
“Eşim huzurevinde kalıyor. Her sabah birlikte kahvaltı etmeye giderim, gecikmek istemiyorum” dedi. Görevli “eşinize telefon açar gecikeceğinizi söyleriz” deyince, yaşlı adam üzgünce;
“Ne yazık ki eşim Alzheimer hastası, hiçbir şey anlamıyor, benim kim olduğumu dahi bilmiyor” dedi.
Görevliler hayretle;
“Madem sizin kim olduğunuzu bilmiyor, neden her gün onunla kahvaltı yapmak için koşuşturuyorsunuz?” diye sordular.
Adam; “Fakat ben onun kim olduğunu biliyorum ya” dedi...
Vefa, verilen sözlere sadık kalmak, unutmamak, dostluğun asaletine ihanet katmamaktır. Gerçek vefa; tam, mükemmel, içten, sağlam ve sarsılmaz kalp bağlılığı, sadakat ve üstün ahlak özelliğidir.
İnsan ilişkilerinde, güven duygusunun oluşması ahde vefaya bağlıdır. Tutulamayacak söz verilmemeli, yapılabilecek özveriden de kaçmamalıdır. Verilen söz de mutlaka tutulmalıdır. Yapılan iyilikleri unutmamak, karşılığını ilk fırsatta fazlasıyla yapmak, dostların sıkıntılarına katlanmak, hatalarını hoşgörüyle karşılayarak görmezden gelmek, sözünü yerine getirirken severek güçlüklerine katlanmak vefanın gereğidir.
Toplumu kaynaştıran, gönülleri birbirine derinden bağlayan, sevgi ve muhabbeti artıran vefa içerikli davranışlarımızdır. Anne-baba, eş, çocuklar, yakın-uzak akrabalarımız, öğretmenlerimiz, usta ve amir pozisyonunda emeği geçenler, komşularımız, arkadaşlarımız ve üzerimizde hakkı olan tüm insanlara karşı vefa borcumuz vardır.
Bunlara sevgide, saygıda, hatır sormada, yardım etmede, ziyaretlerine gitmede ihmalkârlık yapmamalıyız. Başta çocuklar olmak üzere, bütün insanlara, hayvanlara ve doğaya karşı hoşgörülü, merhametli olmalı, saygı ve sevgi ile muamele etmeliyiz. Sevgiyle kalın...
           Seyfettin Karamızrak
 
 
 
ŞİİR
 
            Adam olamaz!
 
Hayat okulundan mezunum diyor
Dört okul bitirse adam olamaz
Ben bu hayatımdan memnunum diyor
Bence adam gibi adam olamaz
 
Adam çok dünyada hem de sürüyle
Adam adam olur gönül gözüyle
Adam olmaz adam, elin sözüyle
Adam olsa bile insan olamaz
 
Adamlık şimdi hep para, pul olmuş
Adamlar gördüm ki kula kul olmuş
Adamca adamlık, insanlık ölmüş
İnsanlık bilmeyen insan olamaz
 
              Oktay Zerrin-Bafra
 
 
GÜZEL YURDUMUZ
 
KAÇKAR DAĞLARI: Karadeniz bölgesinin en yüksek dağıdır. Artvin, Rize ve Erzurum illeri sınırlarının birleştiği noktadadır. En yüksek yeri 3932 metre olup Artvin il sınırları içindedir. Dağın yapısında volkanik ara tabakalı katmanlar vardır. Yüksek kesimlerinde 13 tane buzyalağı gölü bulunur. Dağın en yüksek kesiminde, kuzeye doğru dil biçiminde uzanan üç kısa vadi buzulu yer alır. En uzununun boyu 1,5 kilometreyi aşar ve Karadeniz kıyı dağları üzerindeki en büyük buzuludur.
Kaçkar Dağının 2000 metreye kadar olan kısmı; lâdin, kızılağaç, sarıçam ormanları ile kaplıdır. Daha yüksek kesimler ise çayırlıktır. 1200 metre yükseklikte Ayder Kaplıcası yer alır. Kaplıca suları çeşitli hastalıklara iyi gelmekte olup konaklama tesisleri mevcuttur.
Dağın yüksek kesimlerindeki çayırlara yazın yaylacılık amacıyla çıkılır. Doğu ve güney yamaçlarından kaynaklanan sular, Çoruh Irmağı'nın kollarını besler. Kuzey yamaçlarından çıkan sular ise Karadeniz’e dökülen Büyükdere’nin başlangıç kollarını meydana getirir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.