Adı Ayla, adı Aylan, adı Ayda...

A -
A +
Üç küçük çocuk… Üçünün de hikâyesi gerçek. Yaşadıkları dram hakikat...
Adı Ayla: Kore’de doğan ve savaşın içinde kaybolan bir çocuktur Ayla. Bir Türk Astsubayı tarafından ormanın ortasında bulunarak hayata döndürülen bir hayatın en güzel şekilde anlatılmış senaryosunu “Ayla” filminde milyonlar izledi. 2018 yılının ülkemizde en çok izlenen sinema filmi oldu. Ayla, savaşta mağdur olan binlerce belki yüz binlerce çocuktan sadece biriydi. Ve onun hayatı bu çocukların trajedisini simgeler. Masum çocukların yaşadığı acıları, dramları, hüzünleri, küçücük bedenlerine yüklenen büyük ıstırapları, küçücük yüreklerine yüklenen büyük çilelerin sembolleşmiş bir örneğidir. Savaşlarda annesini babasını kaybeden çocuklar… Acaba, yaşadıkları dertleri hangi kelimeler ifade eder? Acaba insanlar neden savaşır?
Dünyada neyi paylaşamazlar? Hiçbir günahı olmayan çocukları dertler denizinde neden boğarlar?
Adı Aylan: Suriyeli bir ailenin küçük çocuğu. Ölümüyle mülteci çocukların yaşadığı dramı gözler önüne serdi o küçük beden. Kıyıya vuran küçük vücudunun fotoğrafı, zihinlere kazındığı gibi vicdanları da yaraladı. Sanki insanlığın kıyıya vuran fotoğrafıydı o fotoğraf. Doymak bilmeyen nefislerin, kendinden başka kimseyi düşünmeyen insafsızların, vicdanı çürümüşlerin sebep olduğu bir küçük ceset kıyıya vurduğu zaman söz bitmişti aslında.
Adı Ayda: İzmir’deki depremden 91 saat sonra gelen inanılmaz bir kurtuluşun kahramanı olan yavrumuzun adıdır Ayda. O da masum, o da hiç günaha bulaşmamış, o da büyüklerin kabahatlerinin altında kalmış bir küçük beden. Tonlarca yükün altında kalmış bir çocuk. Binanın demirinden çalan, çimentosundan çalan, paraya doymayan müteahhitlerin sebep olduğu acıyı çekmiş, ıstırabı yaşamış küçük insan. Enkazın altından 91 saat sonra çıkarıldığında “Annemi istiyorum” diye haykıran minik yürek.
Adı Ayla, Adı Aylan, Adı Ayda… Üçünün de hikâyesi ay yüzlü masumların hikâyesi. Yaşadıkları trajedi büyük insanların büyük günahlarının neticesi…
Son söz olarak; “Bu gidiş nereye?..”
          Cüneyt Aybey-Turgutlu/Manisa
 
ŞİİR
 
              Sosyal medya yangını
 
“Hangi kaba baksan boş”, “cepçiler” olmuş “sarhoş”;
Ne “alkol” ne “Bonzai”, “nesil” olmakta “zayi”;
“Yeni bir model çıkmış: Koş durma-erkenden koş!”
   “Sosyal medya yangını”, ateş bacayı sardı”;
   Bu öyle bir yangın ki, duman örttü dünyayı!
 
“İyi vakti” çalan o, “paracığın” alan o;
“Mikrodalga radyasyon”, “hücrelere” dalan o;
“Spermleri öldüren”, “soyu-sopu” kıran o!
   “Sosyal medya yangını”, ateş bacayı sardı”;
   “Bonzai” malûm “zehir”, “cep tel…” yeni yılan o!
 
“Kanser mikrobu” sanki “hamile”nin düşmanı;
“Sağlık-zaman hırsızı”, belki de en yamanı;
“Ateş düştü kalplere”, “dinî hayat” dumanı!
   “Sosyal medya yangını”, ateş bacayı sardı”;
   “İlk Kurtulan” olmalı, “Müslüman’ın imanı!”
 
“Riyâ” var, “gösteriş” var; “desinler” de cabası;
“Elde-avuçta” hep o, “marka”dan fiyakası;
“Yoğun Bakım”da sanki “kablo” dolu yakası!
   “Sosyal medya yangını”, ateş bacayı sardı”;
   “Müzik” çelmiş “aklını”, “kesmiş” alâkasını!
 
                   ALİ KAYIKÇI (Âşık Derebahçeli)-SAMSUN
 
 
 
GÜZEL YURDUMUZ
 
HAKKÂRİ DAĞLARI: Hakkâri ilimizdeki dağlar Güneydoğu Torosların uzantısıdır. Dağların çoğu 3.000 metreden yüksektir. 3.500 metreden yüksek on doruk vardır. 4.000 m’den yüksek dağlar da vardır. Bu dağların dorukları devamlı karla örtülüdür. Cilo Dağı'nın Reşko (Gelyaşin) Doruğu 4.135 metredir. Tepede 4 km uzunluğunda Gelyaşin buzulu ile onun batısında 4060 metrede Suppa Durek Tepesinde daha küçük buzul bulunur.
Dağlar derince akarsu vadileri veya çanaklarla birbirinden ayrılır. Bu vadilerden dağların görünüşü çok heybetlidir. Dağların çoğu volkanik kökenlidir. Türkiye’nin volkanik kökenli olmayan en yüksek dağı Cilo Dağlarının Reşko Tepesinden ayrıca 3.000 m yüksekliği aşan dağlar şunlardır:
Sümbül Dağı (3467 m), Buzul Dağı (Uludoruk Tepe 4.135 m), Gare Dağı (Karadağ Tepe 3.460 m), Mordağ (3.807 m), Beyazdağ (3.008 m), İkiguka Dağı (Celimirya Tepe 3.540 m), Türemiş Dağı (Geçit Tepe 3.031 m), Leyzok Tepe (3.264 m), Koctepe (3.262 m), Çimen Dağı (3.170 m), Altın Dağları (Busindi Dağı 3.253 m).
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.