Psikoloji ve gelişmesi

A -
A +
Psikoloji ilminin gelişmesi, psikiyatri tıp dalını doğurmuştur. Psikologlar, hissetme, algılama, öğrenme ve hafıza üzerinde özel testler yapar.
Testler laboratuvarlarda yapılır ve uyarılara verilen davranış şekilleri kaydedilir.
Deneysel psikolojinin inceleme yaptığı alan duyu organları ve bunlardan gelen uyarıları kaliteli, kuvvetli ve devamlı olarak ileten sinir sistemiyle ilgilidir.
Fizyolojik psikoloji sinirler ve hormonlar gibi biyolojik sistemlerin davranışlarla olan ilgisini yansımasını inceler. İncelemeler genellikle hayvanlar üzerinde yapılır. Yapılan deneylere göre testosteron hormonu miktarı arttırılınca davranışlar sertleşmektedir.
Beyinde bazı merkezlerin tahrip edilmesiyle de davranışlarda değişiklikler olduğu gözlemlenmiştir. Kimi davranış şekillerinin kalıtımla geçtiği söylense de bu konuda kesin bir sonuç yoktur.
Karşılaştırmalı psikoloji: Çeşitli hayvan ve insanların biyolojik hastalıklarının davranışlarına etkisi incelenir. İnsanlarda bulunan kimi davranışların hayvanlarda olana benzeyenleri ile sadece insanda bulunan cinsleri ayrıştırılır.
Genel psikoloji içerisinde ayrıca kişilik psikolojisi; sosyal psikoloji; gelişim psikolojisi, bilimsel psikoloji, niceleyici psikoloji de bulunmaktadır.
Klinik psikolojisi: Psikolojinin uzmanlık alanı hâline gelen en büyük dalıdır. İstemli hareketlerle ilgili davranış bozukluklarını tespit ve tedavi etmekle uğraşır. Hastalığın çeşitlerine göre psikoterapi teknikleri uygulanır.
Psikologlar ayrıca, psikanaliz metotlar ile hastadaki davranış bozukluklarının şuur altında yatan sebeplerini ortaya çıkarmaya uğraşır.
Eğitim psikolojisi: Okullarda ve kurumlarda öğrenme ve öğretme tekniklerinin geliştirilmesi ve verimli olması için metotlar araştırır ve geliştirir. Böylece öğrencilerin psikolojik problemlerine çözüm sunmaya çalışılır.
Sanayi (endüstri) psikolojisi: Teknolojinin gelişmesi ve kalabalık çalışan kitlelere yönelik olarak ortaya çıkmıştır. Çalışma alanları, işveren ve işçi seçimi, işe yerleştirilme, ücret dağılımı, toplam kalite ve verimlilik gibi konulardır.
          Uz. Psikolog Erdinç Üstündağ
 
 
 
ŞİİR
 
 
   Duygularım
 
Ağlarım geceleri
Sessizce…
Sorarım kendime:
“Neden?” diye.
 
Şahidimdir
Yatağım ve yastığım, 
İki damla gözyaşım;
İşte bu
Tüm duygularım…
 
 
Geceleri ağlarım, bir tek.
“Kimse görmesin,
Kimse duymasın” diye,
Usulca…
Yağmur ile beraber gözyaşım
Karışıp gider doğaya, tabiata…
 
           Gecelerin Şairi (Turan)
 
 
 
UNUTULMAZ İSİMLER
 
AHMET HAMDİ TANPINAR: 20. yüzyıl şair, yazar ve edebiyat tarihçisi. İstanbul’da 1901 yılında doğdu. Babası Hüseyin Fikri Efendinin Anadolu’nun çeşitli yerlerinde memurluk yapması sebebiyle ilk ve orta tahsilini Sinop ve Siirt rüştiyelerinde (ortaokullarında), Vefa, Kerkük, Antalya Sultanilerinde (liselerinde) tamamladı.
Yüksek tahsil için İstanbul’a gelerek 1918’de Baytar Mektebine girdi ise de bir sene sonra Edebiyat Fakültesine geçti. Burada edebiyat hocası olan Yahya Kemal’in tesiriyle (etkisiyle) şiirler yazdı. İlk defa 1921 yılında Dergâh Dergisi’nde yazı yazmaya başladı. Edebiyat Fakültesinden mezun olunca, 1923 yılında Erzurum lisesi edebiyat öğretmenliğine tayin edildi. Yurdun birçok bölgelerinde öğretmenlik yaptı. 1934 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde Estetik ve Sanat Tarihi okutma görevine tayin edildi. Birkaç sene bu vazifeyi (görevi) yaptıktan sonra 1946 yılında tekrar Millî Eğitimdeki görevine döndü. Bir müddet bakanlık müfettişliği yaptıktan sonra 1948 yılında üniversitede göreve başladı.
Birkaç defa Avrupa’ya seyahat eden Tanpınar, 1962 yılında enfarktüsten öldü. Kabri, Rumeli Hisarı Kabristanındadır.
Tanpınar, hocası Yahya Kemal’in de tesiri ile iyi incelediği Doğu ve Batı kültürlerini birleştirerek eserler vermiştir. Rüya kelimesi onda mühim bir yer tutar. Şiirleri yanında unutulmaz nesirler de vermiştir.
Yazılarında Necip Fazıl’da olduğu gibi, metafizik konulara ulaşmaya duyulan istek açıkça hissedilmektedir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.