Lezzet ve şifa kaynağı çorbalar -2-

A -
A +
Türk mutfağında hazırlanan çok çeşitli çorbalar var. Malzemeye göre aşçılarımız bunu şöyle sınıflandırmış: Tahıl ve hamur-unla hazırlanan çorbalar, kuru baklagillerle hazırlanan çorbalar, su ürünleriyle hazırlanan çorbalar, et ve sakatat ile hazırlanan çorbalar, tavuk ve diğer kümes hayvanının etleriyle hazırlanan çorbalar, yoğurt ve süt ile hazırlanan çorbalar, değişik sebzelerle hazırlanan çorbalar… Pişirme tekniği olarak da; 
1-Miyaneli çorbalar (düğün, işkembe, kelle, tavuk, vb.), 2- Taneli çorbalar (ezogelin, pirinç, sebze vb.), 3- Ezme çorbalar (mercimek, sebze, patates, nohut vb.) ve 4- diğer çorbalar (her üç hazırlama tekniğini birlikte içeren çorbalar) olmak üzere dört grupta toplamışlar...
Çorbalar eskiden kapaklı bakır taslarda şimdilerde porselen çorbalıklarda sofraya gelir buğusu tüte tüte… Burunlarımız onu kokusundan tanır ne çorbası olduğunu…
Ve çorbanın ekonomik olmakla birlikte besleyici olması da çok önem arz eder… Midelerimizi kendinden sonra gelecek olan yemeklere hazırlamak gibi bir görevi olduğuna da inanılır ki bu inancın gerçekten birçok bilimsel yönü vardır.
Nitekim çorbalar esasında bir sağlık uzmanı bir diyetisyen elinden çıkmış gibi mevsimlere göre farklılıklar gösterir… Yazları soğuk olarak tüketilen çorba çeşitleri vardır kültürümüzde. Mevsim dönüşümüyle birlikte kış günlerinde sıcak mercimek çorbası, yayla ya da ezogelin hemen hepimizin aç iken arzuladığı çorbadır.
Yine bizim dünya mutfağına armağan ettiğimiz yoğurt, çorbaların da ayrılmaz bir parçası olmuştur. Hafif mayhoş tadı, mideyi rahatlatan ve zindelik veren özelliğe sahiptir. Özellikle yoğurt, pirinç, bulgur, nohut vb. bakliyatlar eşliğinde… Unla yapılan yayla çorbası ve ovma çorbası, buğdayla yapılan ayran çorbası, yoğurtlu çorba ve gendime çorbası, nohutla yapılan toyga çorbası, yoğurtlu buğday çorbası, mercimek, nohut ve erişteyle yapılan tutmaç çorbası lezzette sınır tanımazlar… Ama şu da bir gerçektir ki çorba çeşitleri içinde yoğurdun şüphesiz çorba kültürüne kattığı en büyük eser, tarhanadır.
 
 
 
ŞİİR
 
            DALGALAN BAYRAĞIM
 
Dalgalan ay yıldızlı bayrak esen rüzgâr seninledir.
Senin derin muhabbetin Mehmetçiğin kalbindedir.
Nice zaferlere şahit oldun, ey nazlı hilal,
Dünya durdukça, Yaradan sana vermesin zeval.
 
Şehitlerin tabutunu örten perdesin,
Sırlarla dolusun; çözülmez bilmecesin.
Sana kem bir el uzanamaz, çünkü gökyüzündesin.
Güzelliğin göz kamaştırır, güzellik denilen abidesin.
 
Sen dalgalandıkça bizler rahat ederiz ancak,
Ülkemi milletimi temsilen; dalgalan güzel sancak.
Sana yan gözle bakanı, Mehmed’im pençesi ile boğacak
Bir gün saadet güneşi; senin içinde doğacak.
 
Uyan sevdiğim Mehmed’im, bil ki umudum sende.
Sen sahip çıktıkça; sancak dalgalanacak ülkemde.
Yeryüzünü dolaşsan, bulamazsın bu bayrağın dengini,
Zira şehitlerin kanından almış güzel rengini.
 
                           M. Nazif Arvas
 
 
 
ENTERESAN BİLGİLER
 
BERMUDA ADALARI:  Florida'nın güney ucu ve Karayib Adası olan Puerto Rico'nun arasında kalan bölge. Çeşitli uçak ve gemilerin hiçbir iz bırakmadan kaybolduğu, pusula ve elektronik aletlerin devre dışı kaldığı kısım.
Araştırmacılara göre Bermuda Üçgenindeki hadiselerin büyük sebebi; atmosferle okyanus arasındaki karşılıklı ve değişen etkilerdi. Bunların sonucunda da güçlü hava hortumları ile muazzam okyanus girdapları ve onların dev çekiş kuvvetleri ortaya çıkmaktadır. Tropik sıcağında ısınmış su kütlelerinin enerjileri, Bermuda Üçgeninde eşine rastlanması zor olan kuvvetler açığa çıkararak büyük hortum ve fırtınaların odaklarını meydana getirmektedir. Bazen bu merkezlerin 50 km uzağında, hava akımlarının hızı saatte 400 kilometreye ulaşmaktadır. 1979 yılında Karayib'i etkisi altına alan iki hortum, büyük hasarlara sebep olmuş, ardında harabeler bırakmıştır.
Bermuda Üçgenindeki güçlü girdapların ana sebebi olarak Golfstrim Akıntıları gösterilmektedir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.