“Bildiğin her şeyi unut!”

A -
A +
Yanlışları ve hataları büyüterek bir yere varmak mümkün mü? Aksine bunları ufak bir gayretle yok saymaya yönelmek hatta bundan kurtulabilmeye çalışmak gerekmektedir.
Çekinmeden insanlara diyebilirsiniz.
-Merak etmeyin hata ve kusurlar kolayca düzeltilebilir.
Sonra da yapmaları gerekeni söyleyeceksiniz:
Bir kere yapması gereken işlerin zor olmadığını hissettireceksiniz. Ne kendi işinizi, ne onların işini zorlaştıracaksınız. Sürekli cesaret ve isteklendirme aşılayacaksınız. Yabancı dil öğrenmede yaşadığı heyecanını bir arkadaş şöyle anlatmıştı:
-Pratik olarak biraz İngilizce biliyordum. Bunu geliştirmek için bir öğretmene gittim. Daha ilk derste sözü şu oldu:
"Bildiğin her şey yanlış..."
Yani, her şeyi unutup yeni baştan başlamalıyım. İyi bir dil öğrenebilmem çok zordu, bu açıklamaya göre… Ben zaten çok iyi İngilizce öğrenme iddiasında değildim. Ama bu söz bütün hevesimi kırdı. Moralimi bozdu. Ders almayacağımı söyledim. Bir müddet sonra, kendimi toparlayıp bir başka öğretmene gittim. Benim kırılan hevesimi bakın nasıl onardı:
Bilmediklerimin fazla olmadığını söyleyerek bana güven gelmesini sağladı. Yabancı dile karşı çok iyi bir kabiliyetimin yani yeteneğimin bulunduğunu, söyledi.
Hâlbuki ben orta hâlli bir İngilizce öğreneceğimi hissediyordum. Gerçekten de derslerin sonunda orta derecede bir dil öğrendim... Bunu ikinci hocama borçluyum. Eğer o öyle söylemeseydi normal bir dil öğrenmem de gerçekleşmeyecekti.
Bir çocuğa, bir eşe, bir memura, bir şirket elemanına, şirket yöneticisine beceriksiz ve kabiliyetsiz olduğunu söylersek, onun bütün gelişme hevesini, daha iyi olma ümit ve arzusunu kırmış oluruz.
Aksine onu, “yapabilirsin”, “başarabilirsin” gibi motivasyon ifadeleriyle desteklersek birçok konuda ona güç vermiş oluruz. Yapılacak işin zor değil, kolay olduğunu söylemeliyiz. Motive etmeliyiz. Yapamadıklarını da eleştirmeden önce yapabildiklerini ön plana çıkarıp övmeliyiz.
Onun kabiliyetine güvendiğimizi hissettirmeliyiz. O zaman daha iyi olmak için elinden geleni yapacaktır.
        Muhsin Taha-Ankara
 
 
 
ŞİİR
 
           Güzel odur...
 
Bir insan ki, iyiliği cem etmiş;
Güzel odur, asil odur, has odur...
Bir insan ki, kötülüğü zemmetmiş;
Güzel odur, asil odur, has odur...
 
Bir insan ki, büyük küçük ayırır.
Zayıfları, düşkünleri kayırır,
Dua eder, sabır yünü eğirir.
Güzel odur, asil odur, has odur...
 
Bir insan ki, helâl kazanca koşar.
Metin olur, güçlükleri hep aşar.
Saygısı çok, sevgiyi candan yaşar.
Güzel odur, asil odur, has odur...
 
Bir insan ki, hilkat sebebin bilir.
Beş vakitte, Hak katında eğilir.
Tövbe eder, gözyaşına boğulur.
Güzel odur, asil odur, has odur...
 
         Ali Kayıkçı-Samsun
 
 
 
 
BİTKİSEL TIP
 
TURP: Karaturp öksürüğe iyi geldiği gibi romatizma ve damar sertliğine de iyi gelir… Rendeleyip salata olarak yemek de diş ve diş eti sağlığına, kanı temizlemeye; soğuk kış aylarında vücudun ısınmasına, astım hastalığında solunumun düzenlenmesine yardımcı olur.
Diğer önemli faydalarından bazıları şöyledir. Turp, idrar söker, hazmı kolaylaştırır, sarılığa iyi gelir, göze kuvvet verir. Böbrekteki taşı ve kum için siyah turpun suyu çıkarılır, aç iken birer çay bardağı, birkaç gün içilir. Büyük, küçük bütün taşları eritir. Tecrübe edilmiştir. Bitkilerle ilgili gıda ve deva konusunda doktorunuza danışınız.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.