Düşünceyi yönetmek ve toplum

A -
A +
Özellikle ülkemizde yaşayan vatandaşların kendi fikirlerine düşünce ve özgürlüklerine karşı kitleleri "hedef" alıp onları kendi amaç ve çıkarlarına yönelik çalışmalarını sağlayan onları yönlendiren bir üst sınıf hep var olagelmiştir.
Bu elit kesim, bu bireyleri sözde demokrasi, insan hakları gibi evrensel kavramlar kisvesi altında razı oldukları yaşayış biçimlerine nüfuz edebilecek yön verecek gücü oluşturmak için çaba harcarlar ve bunda da genelde başarılı olurlar. Bu sözde "demokrat" kesim "yarını yönetmek "siyasi proje" üretip yeni bir literatür şekli verip kültürel psikolojik algılarını toplumun içine yerleştirmek isterler. Ortaya kültürel erozyona uğramış dezenformasyona maruz kalmış bilgi-belge haberlerle kişilerin şuuraltına etki edilen hormonlu bir kültür çıkar. Ve algılarla onların düşüncelerini dahi kontrol etmenin yollarını arar bulurlar.
Buradaki kontrol çabalarında en büyük yardımcıları bazı anahtar kelimeler vardır. Bunlarla o toplumun bireylerinin doğru düşüncelerinin yanlış, yanlış düşüncelerinin doğru gibi algılanmasını sağlayabilirler.
Burada da en büyük araçları medyadır. Medya ise milletin halkın çıkarlarına ters olacak ülke güvenliğini zedeleyecek görsel ve yazılı yorumlarda bulunmaması gereken kurumlardır. Ama ne acıdır ki bazı yayın organlarının özellikle sosyokültürel toplum olan Türkiye'de istikrarsız bir ortam oluşması için kışkırtma üzere yayınlar yaptığı gözlenmektedir. Bunlara asla inanmamalı ve izin verilmemelidir.
Bütün bunlara bakıldığında Türkiye'nin ayağına takılmak istenen algı ve dezenformasyon prangası, ancak Türk milletinin birlik ve beraberlik içinde olmasıyla, devletine milletine olan güveni ve desteğinin her konuda yerine getirilmesiyle kırılacaktır. Bu iradeyi her platformda gösterdiğimiz zaman o vakit kimse yön biçim veremez millî bütünlük bu şekilde korunur ve varlığını devam ettirir. Devletlerin ve milletlerin varlıklarını sürdürmeleri için de bu birlik ve beraberlik şarttır… Köklü bir devlet geleneği olan bu millet bunu başaracak güçtedir.
           Hayrunnisa Dal
 
 
 
ŞİİR
 
    Beylikdüzü âşıkları der ki…
 
 
Bir bahar sabahında;
Yaşıtlarım bir asırlık çınarların
El sallayan yorgun yaprakları arasından,
Evimden şöyle bir çıkıp uzanmak,
Yağmur çiselerken sahiline,
Limandan bir veda bûsesiyle ayrılan yelkenlini
Martıların dost çığlıklarıyla izlerken
Sana dokunmak ve seni yaşamak…
Çevre yanımda Avcılar: Avlak yeri Pâyitaht’ın,
Harâmîdere: Harâmî düşler koruluğu,
Esenyurt: Kuz esen rüzgârlar yurdu,
Devr-i Saltanat-ı Abdülhamîd-i Sânî’nin.
Ol vakt, keyifler sürdüğüm Beylikdüzü’nde;
Deniz, tabiat ve tarih sevgisiyle geleceğe uzanmak,
Üşümek bir ağustos sıcağında, güneş esiri semtimin
Lâle, menekşe, yasemin kokan bahçelerinde…
Zarif faytonların dizginlerinde çıngırak sesleri,
Koşturur peşinden çocukları, koşumlu atların nefesleri…
 
Bir sararmış defterden okuyorum hatıraları:
İlk sayfa: Denize, düzlükten bakan Beyin Çiftliği?
Ellerinde kınaları, yazmalarında oyaları;
Yanaklarında gülücüklerin en derin gamzeleri;
Ayşe teyzeler, Nefise nineler, komşu kadın Fatıma Ana;
Uzaklardan okuyorum ruhlarına Fatihaları…
Şimdi, postmodern bir dünyanın Beyistanbul’unda yaşıyorum.
Aklım yerindeyken ayırabiliyorum gece ve gündüzü,
Bir fâninin söyleyebileceği şu sözü söylüyorum:
"Sözlerin özü, Beylikdüzü."
                   Rıdvan Üzel
 
 
 
SAĞLIK OLSUN
 
MENİERE SENDROMU: Neden sendrom (hastalık tablosu) olarak adlandırılıyor? Çünkü Meniere, birbirinden farklı en az öç dört çeşit rahatsızlığın birbirini etkilemesiyle ortaya çıkan komplike bir rahatsızlıktır. Örneğin;
*Burun tıkanıklığının orta kulak üzerindeki basıncın artmasına neden olması ve hastadaki rahatsızlığın şiddetini çok daha fazlalaştırması. *Boyunda yapısal bozukluk olan hastanın, boyun kaslarındaki gerilimin beyne çıkan damarla üzerine uyguladığı bası sebebiyle beyne temiz kan sirkülasyonunda azalma olması, *Astım rahatsızlığı olan hastanın vücudu için yeterli oksijeni alamaması sonucu beyin oksijen ihtiyacının yeterli karşılanamaması vb. Meniere rahatsızlığını etkileyen faktörlerden bazılarıdır...
Sonuçta Meniere sendromu olan hastada, rahatsızlığı şiddetlendiren bu faktörler bile tedavi edilirse, hasta önceki hâline göre çok daha iyi durumda olacaktır. [Dr. İsmail Maraş]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.