Uzun vadeli şirket olmak -1-

A -
A +
 
Kurulurken her şirket uzun yıllar ayakta kalabilmeyi hedefler. Hatta ilelebet olmasa da nesillere miras bırakabileceği bir yapıya dönüşmek kurucuların hayaldir. Peki, kuracağımız şirketin veya organizasyonun sağlam temellere sahip olması ve doğuştan uzun vadeli bir potansiyel içermesi için nelere dikkat etmeliyiz?
Bunun için hayata geçirmek istediğimiz fikrin gelecekte var olması, hatta artarak devam edebilmesi için iyi analiz etmemiz gerekiyor. En kurumsal sistemler bile güncel ihtiyaçlara çözüm üretebilme kabiliyetini yitirdiği anda hayatını sürdüremez hâle gelebiliyor. Bu sebeple 3-5 yıllık orta vadeli öngörüler yerine 20-30 yıllık öngörülerle yola çıkmak gerekiyor. Bunun için gelecek uzmanlarının görüşlerinden de istifade etmek, değişimin hızını dikkate alarak beyin fırtınaları yapmak gerekiyor.
Yine ortaklıklarda birçok ortak veya aile üyesi maalesef kritik konuları istişare etmiyorlar. Ortaklıkta sadece ticarete dair gelir paylaşımı vb. konuları netleştirmeyi yeterli görüyorlar. İleride karşılarına çıkan konulardaki uyumsuzlukları sonradan fark ediyorlar. Bu da girişimin hayatına mal olacak şekilde ortaklılığın bitmesine ve sürdürülemez olmasına sebep olabiliyor.
Oysa ortaklık ilişkilerinde, proaktif bir yaklaşım ile gelecekte gündeme gelebilecek temel konuların ve kurumsal fonksiyonlara, özellikle finans ve insan kaynaklarına ilişkin yaklaşımların istişare edilmesi, yazılı temellere kavuşturulması çok önemlidir. Ortakların şirkette çalışma şartları, aile üyelerinin şirkette çalışıp çalışmaması, kâr dağıtımı, maaş ve yan haklar, sermaye artırımı, 3. kişilerle ortaklıklar, rekabet gibi konular hep önceden belirlenebilmelidir.
Yeni girişimlerde; kurumsal kültür ve değerlerin oluşumu ve gelişimi, başarıların ölçeklenebilmesi için ekibin yani kadronun büyütülmesi ve yeni katılacak kişilerin sinerji oluşturabilmesi açısından ilk 3-5 yıldaki ekibin çok doğru seçilmesi ve yönetilmesi gerekmektedir. Çünkü bu kadro, süreç içinde şirketin kurumsallaşmasında da rol üstlenecektir.
Ahmet Nedim Erdemir - Değişim Dinamikleri
 
 
ŞİİR
 
ACABA
 
Bu giden yolcunun yolu kesilmez,
Gidiyor engeli hiç de tanımaz,
Dur diyen olamaz geri de durmaz,
Bineği yolcunun nedir acaba?
 
Yüzlercesi bu yolcunun peşinde
Faydasız netseler âlem işinde
Yürürler duayla eş dost peşinde
Bineği yolcunun nedir acaba?
 
Durağa varınca mekâna konur,
“Hayat boyu nettin?” diye sorulur.
Hayırla anılır hesap verilir,
Uğurla yolcuyu yer ne acaba?
 
Bu yol öyle yol ki gidenler gelmez,
Nerede durağı o da bilinmez,
Akıbeti neyse Fevzi, silinmez,
Durağı yolcunun bellidir belli.
 
Âşık Tevfik Dönmez
 
 
 
 
BİLİYOR MUSUNUZ?
 
Hava yolculuğunda bagajınız kaybolduğunda görevliler bagaj bilgilerinizi WT adı verilen bir sisteme kaydederler. Bu sistemde bütün dünyada yer alan kayıp bavullar görülür.
***
Rule uçağın kendi motor gücü vb. güçleri kullanarak yerdeki yolculuğuna denir. Uçak, havaalanında bir yerden başka bir yere rule yaparken taksi yollarını kullanır.
***
Uçakların sol kanatlarında kırmızı, sağ kanatlarında yeşil ışığın yanmasının nedeni diğer uçaklardaki pilotların uçağın hangi yöne baktığını ve hangi yöne gittiğini kolayca belirlemesi içindir. [Favori Airports]
 
Uzun vadeli şirket olmak -1-
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.