Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Dışişleri: Vize için acele etmeyin

- Güncelleme:
Dışişleri: Vize için acele etmeyin

GÜNDEM Haberleri

Türkiye ile AB arasında süren vize muafiyeti pazarlıkları hakkında Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak vatandaşları uyardı


Dışişleri Bakanlığı, AB üyelerinin Türkiye ile vize muafiyeti müzakerelerini yürütmesi için AB Komisyonu'na yetki vermesinin ve Türkiye-AB geri kabul anlaşmasının Brüksel'de parafe edilmesinin ardından, ''Bundan sonraki aşamada, Türkiye'nin vize muafiyetine giden süreçte atması gerekecek adımları içeren eylem planının AB Komisyonu tarafından hazırlanması ve tarafımıza iletilmesi öngörülmektedir'' açıklamasını yaptı.

Bakanlık, ''Vatandaşlarımızın AB ülkelerine vizesiz seyahat etme imkanına ne zaman kavuşabilecekleri, Türkiye ile AB Komisyonu arasında gerçekleştirilecek vize muafiyetine ilişkin müzakerelerin seyrine bağlı olacaktır'' dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, AB Konseyi'nin bugün Türkiye ile adalet ve içişleri alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla bir karar kabul ederek, AB Komisyonu'nu Türkiye ile AB arasında bu alanlardaki tüm konuları kapsayan geniş bir diyalog ve işbirliği çerçevesi oluşturması için görevlendirdiği hatırlatıldı.

Açıklamada, kararda ayrıca AB Konseyi'nin Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanmasıyla paralel olarak, AB Komisyonu'nu Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanması doğrultusunda müzakereleri başlatmak için yetkilendirdiği belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ''Türkiye, Geri Kabul Anlaşması'nın parafe edilmesini, AB Konseyi'nin komisyona vize muafiyetine gidecek sürecin başlatılması için yetki vermesine bağlamıştır. AB Konseyi'nin almış olduğu bu yetkilendirme kararının ardından, Geri Kabul Anlaşması metni karşılıklı olarak Brüksel'de bugün paraflanmıştır. Böylece önemli bir adım atılmıştır.

Söz konusu anlaşma, ülkemiz güzergahını kullanarak AB üyesi ülkelere yasadışı yollardan gittiği kesin olarak belirlenen şahısların menşe ülkelerine gönderilmek üzere geri alınmasına ilişkindir. Anlaşma üzerinde 2005 yılından itibaren sürdürülen müzakereler dengeli ve uygulanabilir bir metin üzerinden 2010 Ocak ayında sonuçlandırılmıştır. Geri Kabul Anlaşması'nın ülkemizin yasadışı göçle mücadelesine de katkısı olacağı muhakkaktır.

Bundan sonraki aşamada, Türkiye'nin vize muafiyetine giden süreçte atması gerekecek adımları içeren eylem planının AB Komisyonu tarafından hazırlanması ve tarafımıza iletilmesi öngörülmektedir. Söz konusu eylem planı tarafımıza iletildikten sonra, tüm ilgili kurumlarımızla bilistişare incelenerek uygun görüldüğünde, vize muafiyeti müzakerelerinin resmen başlamasına paralel olarak Geri Kabul Anlaşması imzalanacaktır. Bu nedenle, AB Komisyonu'nu eylem planını kısa bir süre içerisinde hazırlayarak tarafımıza iletmeye çağırıyoruz.

Vatandaşlarımızın AB ülkelerine vizesiz seyahat etme imkanına ne zaman kavuşabilecekleri, Türkiye ile AB Komisyonu arasında gerçekleştirilecek vize muafiyetine ilişkin müzakerelerin seyrine bağlı olacaktır.''

Türkiye'nin bu sürecin en kısa zamanda tamamlanmasını arzuladığı belirtilen açıklamada, ''Vatandaşlarımıza yönelik mevcut vize uygulamalarının bir an önce kaldırılması, Türkiye-AB ilişkilerinin olumlu yönde gelişmesi bakımından önemli bir hamle olacaktır'' denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...