İftar sofrasının maliyeti bir yılda 6 lira arttı!

İftar sofrasının maliyeti bir yılda 6 lira arttı!

Ekonomi Haberleri

Türkiye Kamu-Sen, 4 kişilik ailenin günlük iftar bedelini yaklaşık 45 lira olarak hesapladı. Geçen yıl bu rakam 39 lira olarak gerçekleşmişti.

Türkiye Kamu-Sen ''iftar sofrasının maliyeti''ni hesapladı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun resmi verileri ile piyasa rakamlarından yola çıkılarak yapılan araştırmada; bir vatandaşın oruç tuttuğu süre boyunca ihtiyaç duyduğu enerji, vitamin ve minerallerin sağlanabilmesi için gerekli olan gıda ürünleri ve miktarları tespit edildi. Araştırmada, oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin, sağlıklı bir şekilde aktivitelerini sürdürebilmesi için günlük yaklaşık 3 bin kaloriye ihtiyacı olduğu belirtildi. Geleneksel ramazan yemeklerinden yola çıkılarak hazırlanan tabloda, 4 kişilik bir ailenin günlük iftar bedelinin 44.88 lira, ramazan ayı boyunca oruç açmanın maliyetinin ise 1.346 lira olduğu belirtildi. Açıklamada, aynı ürünler üzerinden 2013 yılında yapılan araştırmada 4 kişilik bir ailenin iftar maliyetinin günlük 38.94 lira, ramazan ayı boyunca ise 1.168 lira olarak hesaplandığı hatırlatıldı. Buna göre oruç açmanın maliyetinin son bir yıl içinde yüzde 15 oranında yükseldiği belirtildi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Ramazan ayı geldiğinde fahiş zamlarla karşı karşıya kalıyoruz. Resmi rakamlara göre bir yıllık enflasyon yüzde 9.66 olmasına rağmen, ramazan enflasyonunun yüzde 15, olması öngörülmektedir. Yetkililerden memurlarımızı maddi anlamda kurtaracak tedbirler almalarını istiyoruz'' dedi.

Gıdada fiyat yükseltene gitmeyin!
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ramazan ayında harcamaların gıda ağırlıklı yapılması sebebiyle piyasaya 3-4 milyar lira daha fazla paranın girdiğini belirtti. Gıda sektöründe faaliyet gösteren esnafa ramazan ayının can suyu olacağını belirten Palandöken, zam haberlerini hatırlatarak şu uyarılarda bulundu: "Vatandaşımız fiyatları takip etsin, esnafımızda fiyat artışı yok. Fiyatları artıranlardan alışveriş yapmasın. Toplu satılan ürünlerin kalitesine dikkat edin. Merdiven altı ürünleri kesinlikle almayın..."



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...