Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Suriyelilerden sonra Iraklı mülteciler geliyor

Suriyelilerden sonra Iraklı mülteciler geliyor

DÜNYA Haberleri

Irak'ta yaşanan şiddet sebebiyle binlerce kişi karayoluyla Türkiye'ye geliyor. Seyahat firmaları Türkiye'ye sefer sayılarını artırdı.

Suriye'de yaşanan iç savaş yüzünden yaklaşık 1 milyon Suriyeli mültecinin geldiği Türkiye, şimdi de Irak'taki çatışmalardan kaçanların adresi oluyor. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların sebep olduğu şiddet ortamı yüzünden binlerce Iraklı, karayoluyla ülkeyi terk ederek, Türkiye'ye geliyor. Iraklı yolcu sayısının fazla olması yüzünden İstanbul-Erbil-Süleymaniye güzergâhında çalışan Türk firmaları, günlük otobüs sefer sayısını 20'ye çıkardı.
Çatışmaların yoğun olduğu Selahaddin, Diyala ve Anbar kentlerinden kaçan Araplar, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentine geliyor. Iraklılar, burada otobüslere binerek Türkiye'ye geliyor. Kürt Bölgesel Yönetimi, işsizliğe sebep olduğunu ileri sürerek, çatışma ortamından kaçan bekar Arap gençlere, sadece bir günlük geçiş vizesi veriyor. Bu yüzden çok sayıda genç, çözümü karayoluyla Türkiye'ye gitmekte buluyor. Iraklılar daha sonra BM'ye başvurarak Türkiye veya başka bir ülkede sığınmacı olma talebinde bulunuyor.
Öte yandan Irak'tan Türkiye'ye gelen uçakların yolcu kapasitesinde de büyük artış yaşanıyor. Türk Hava Yolları Süleymaniye İl Müdürü Abdulkerim Torun, Bağdat, Erbil, Süleymaniye, Necef ve Basra'dan haftalık 40 uçak seferi düzenlediklerini belirterek, "Uçaklar Irak'tan bütün koltukları dolu şeklinde kalkıyor. Yolcularımızın büyük çoğunluğunu Araplar oluşturuyor. Her gün ortalama 1000 yolcuyu Türkiye'ye taşıyoruz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...