12.01.2006 - 01:00 | Son Güncelleme: 12.01.2006 - 01:00
Kara paraya geçit yok...
Bayramdan sonra Mecliste görüşülmesi planlanan yeni tasarıya göre, kara para terimi yerini aklama suçuna bırakıyor. Tasarıyla suçu ihbar edenin korunması sağlanırken denetimin de sıklaştırılması hedefleniyor.
>> Yücel Kayaoğlu
ANKARA- Kara para ile daha etkin mücadele edilmesi için uygulamaya konulması planlanan yeni tasarı bayram sonrası Meclise görüşülecek. Tasarı ile kara para suçlarının kapsamı genişletiliyor. Suça ve suçluya ulaşmayı ve suçla mücadelede özellikle mali sektörle iş birliğini güçlendirmek amaçlanıyor. Tasarı ile ayrıca inceleme, soruşturma ve yargı süreci de kısaltılıyor. 45 esas ve 5 geçici maddeden oluşan Mali Suçları Araştırma Kurumunun (MASAK) Teşkilat ve Görevleri ile Suç Gelirlerinin Aklanmasının önlenmesi hakkındaki kanun tasarısı MASAKın teşkilat, görev ve yetkileri ile suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Kurulun başkanlığını Maliye Bakanlığı Müsteşarı yapacak. Kamuoyu duyarlılığı ve desteğini artırmaya yönelik çalışmalar yapmak da MASAKın görev ve yetkileri arasında sayılıyor.
Aklama suçu geliyor
Kara para ibaresi Suçtan kaynaklanan malvarlığı değeri, kara para aklama suçu ibaresi ise aklama suçu olarak değiştiriliyor. Kara para ile daha etkin mücadele edilmesi için veri tabanları oluşturmak, suç gelirlerinin aklanması alanındaki gelişmeleri takip ederek tipolojiler oluşturmak, aklama suçunun önlenmesi ve ortaya çıkarılmasına yönelik analiz yöntemleri yapmak üzere MASAK bünyesinde Veri Yönetimi ve Değerlendirme Daire Başkanlığı kurulacak, mali suçları araştırma uzmanı ve uzman yardımcısı istihdam edilecek.
Şüpheli işlem bildirimi
Yükümlüler nezdinde veya bunlar aracılığıyla yapılan veya yapılmaya teşebbüs edilen işlemlere konu malvarlığının yasa dışı yollardan elde edildiğine veya yasa dışı amaçlarla kullanıldığına dair herhangi bir bilgi, şüphe veya şüpheyi gerektirecek bir hususun bulunması halinde bu işlemlerin yükümlüler tarafından MASAKa bildirilmesi zorunlu olacak. Yükümlüler şüpheli işlem bildiriminde bulunduğunu, denetim elemanları ve mahkemeler dışında işleme taraf olanlar dahil olmak üzere hiç kimseye söyleyemeyecek.
İhbar edene koruma
Şüpheli işlem bildiriminde bulunmakla yükümlü olanlar hiçbir şekilde hukuki ve cezai bakımdan sorumlu tutulamayacak. Bu kişilere dair mahkeme dışında, üçüncü kişi, kurum ve kuruluşlara bilgi verilemeyecek. Bu kişilerin kimliklerinin saklı tutulması ve güvenliklerinin sağlanması için mahkemece gerekli tedbirler alınacak.