Meclis'in yarısı 3 yılda bir değişecek

/ Kaynak: OZEL
Meclis'in yarısı 3 yılda bir değişecek

Politika Haberleri  / OZEL

Başbakan'ın gündeme getirdiği "Türk modeli başkanlık" sisteminin detayları şöyle: Tek parlamento olacak. Üniter yapı korunacak. Bu düzenlemelerle 2 parlamentolu ve eyalet sistemi olan ABD sisteminden ayrılacak. Güvenoyu sistemi yok. Kabine üyeleri vekil olamayacak. Parlamentonun yarısının 3 yılda bir yenilenmesi de düşünülüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği "Türk modeli başkanlık sistemi"nin detayları netleşmeye başladı. AK Partili kurmayların hazırladığı Türk modeli başkanlık sistemi önerilerine göre, başkan halk tarafından seçilecek. ABD'deki gibi çift parlamento yerine tek parlamento olacak. Parlamentodaki milletvekili sayısı şimdiki gibi 550 olarak kalacak. Üniter yapı korunacak. Büyükelçiler ve bazı üst düzey bürokratlar başkan tarafından atanacak. AK Parti'nin başkanlık sistemi önerileri çift parlamento ve eyalet sistemi olan ve büyükelçi atamalarının parlamento tarafından onaylanması gereken ABD'den bu yönleriyle ayrılacak. nbsp;AK Parti, yeni anayasada yer alacak başkanlık sistemiyle ilgili önerilerini 'yürütme' bölümü başlığı altında pazartesi günü TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunacak. AK Partili kurmayların bir süredir üzerinde çalıştığı komisyona sunulacak öneriler şöyle:
gt; Başkan doğrudan halk tarafından seçilecek.
gt; Başkan olmak için 40 yaşında ve üniversite mezunu olma şartı korunacak.
gt; Başkan, seçimler öncesinde başkan yardımcısını da halka açıklayacak.
gt; Yürütme tek kişi olacak. Güvenoyuna dayalı sistem olmayacak. Başkan seçilip göreve başlayacak.
gt; Başkan kabinesini parlamento içinden seçmeyecek. Milletvekili olanlar bakan olamayacak. nbsp;
gt; AK Parti, kabineye girmek için milletvekilliğinden istifa edenlere de bakanlık yolunu kapatan bir düzenleme koymayı tartışıyor.
gt; Tek parlamento olacak. Milletvekili sayısı 550 olarak kalacak. Bu açılardan bakıldığında ABD sisteminden ayrılacak. Üniter yapı korunacak.
gt; AK Parti, başkana parlamentoyu feshetme yetkisi vermeyi de tartışıyor. Başkana fesih yetkisi verilirse bir anlamda şartlı olacak. Parlamentoyu feshetme kararı alan başkanın kendi görevi de sona erecek.
gt; Parlamento seçimleri ile başkanlık seçimi eş zamanlı ve 5 yıl olacak. Ancak "3 yılda bir parlamentonun yarısı yenilensin" gibi bir formül de düşünülüyor. Böyle bir düzenleme konulursa, yenilenecek üyeler kurayla belirlenecek.
gt; Cumhurbaşkanı yargı denetimine tabi olacak. Cumhurbaşkanı belirli suçlar için Yüce Divan sıfatıyla anayasa mahkemesinde yargılanabilecek. nbsp;

Politika
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...