ABD'de okula kanlı baskın

ABD'de okula kanlı baskın

DÜNYA Haberleri

ABD'nin Connecticut eyaletindeki okula düzenlenen silahlı saldırıda, bildirilen son rakamlara ölenlerin saldırganla birlikte 28 kişi olduğu bildirildi.

ABD'nin Connecticut eyaletindeki okula düzenlenen silahlı saldırıda ölenlerin toplam sayısının saldırganla birlikte 28 olduğu bildirildi. nbsp;
nbsp; Yetkililerden edinilen bilgilere göre, saldırganın önce Newtown'da birlikte yaşadığı annesini evde öldürdüğü ardından da annesinin aracıyla saat 9.30 sıralarında okula gittiği ve katliamı gerçekleştirdiği belirtiliyor. nbsp;
nbsp; İki tabanca ile okula girdiği kaydedilen saldırganın anasınıfı öğrencilerinin bulunduğu iki sınıfta öğrencilere ateş ettiği, 18 öğrencinin okulda ikisinin de hastanede öldüğü öğrenildi. nbsp;
nbsp; Okul müdürünün de aralarında bulunduğu 6 yetişkinin de saldırı sırasında hayatını kaybettiği, ayağından yaralanan bir öğretmenin ise hastaneye kaldırıldığı kaydedildi. nbsp;
nbsp; Polisin olay yerinde yaptığı incelemede saldırının ardından intihar ettiği bildirilen saldırganın üzerinde 2 tabanca, aracında ise bir tüfek ele geçirildiği, bu üç silahın da öldürülen annenin üzerine kayıtl ı olduğu belirtildi. nbsp;
nbsp; Katliamı niçin gerçekleştirdiği henüz açıklanmayan saldırganın anne ve babasının ayrı olduğu, saldırıda üzerinde büyük kardeşinin kimliğinin çıktığı öne sürüldü. nbsp;
nbsp; ABD basını saldırganın 20 yaşındaki "Adam Lanza" olduğunu bildirdi. Ancak polis yetkilileri henüz ismi doğrulamadı. Saldırganın kardeşi Ryan Lanza'nın da gözaltında olduğu ve sorgusunun sürdüğü belirtildi. nbsp;
nbsp; nbsp;
nbsp; -Cesetler halen okulda- nbsp;
nbsp; nbsp;
nbsp; Kamuoyunda 20 yaşındaki bir gencin hangi gerekçeyle böyle bir katliamı gerçekleştirdiği tartışılırken, olay yerinde de polisin incelemesi sürüyor. nbsp;
nbsp; Gece geç saatlere kadar süren çalışmaların sabah saatlerinde tamamlanmasının beklendiği cesetlerin de halen okulda olduğu vurgulandı. nbsp;
nbsp; Connecticut polisinin New York saati ile sabah 08.00'de basın toplantısı düzenleyerek elde edilen bilgileri kamuoyuyla paylaşması bekleniyor. nbsp;
nbsp; Newtown'da bulunan iki kiliseye giden öğrenciler, aileleri ve kasaba sakinleri de kurbanlar için dua ederek kilisede mum yaktılar. Bazı dükkanların camlarına da saldırıdan duyulan üzüntünün belirtildiği yazılar asıldı. nbsp;
nbsp; nbsp;
nbsp; -Güvenli bir bölge olarak biliniyordu- nbsp;
nbsp; nbsp;
nbsp; Saldırının gerçekleştirildiği okulun bulunduğu Newtown kasabası yaklaşık 27 bin kişinin yaşadığı sakin bir yer. New York'tan yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunan kasabada genel olarak orta ve üst gelir grubundan aileler yaşıyor. nbsp;
nbsp; Connecticut eyaleti sınırları içinde yer alan bölgenin ABD'nin en gü venli bölgeleri arasında gösterildiği ve suç oranlarının düşük olduğu belirtiliyor. nbsp;
nbsp; Ormanlık bir alanda sakin bir ortamı olan kasabaya, saldırının ardı ndan yüzlerce basın mensubu gitti. ABD basının yanı sıra uluslararası basından da çok sayıda gazeteci izin verilen bölgeye kadar yaklaşarak gelişmeleri takipçilerine duyuruyor. nbsp;
nbsp; Yetkililer ve kent yöneticileri tarafından yapılan açıklamalarda ailelere destek olunacağı ve bu "trajedi"nin dayanışmayla aşılacağı duyuruları yapılıyor. nbsp;
nbsp; Öte yandan ABD basınında okul ve insanların toplu bulunduğu alanlara yapılan saldırıların nedenleri ve sivillere silah satışı konuları yeniden gündemin ilk sırasına oturdu. nbsp;
nbsp; Ekranlara davet edilen psikolog ve sosyologlar saldırganların psikolojik yapılarını ve olayların nedenlerini analiz etmeye çalışıyor. nbsp;



BAŞKAN GÖZ YAŞLARINI TUTAMADI nbsp;

ABD'nin Connecticut eyaletinde bir ilkokula düzenlenen saldırıda, 20'si çocuk 28 kişi hayatını kaybetti. Basının karşısına geçen ABD Başkanı Obama, duygusal anlar yaşadı. nbsp; nbsp;

Alınan bilgiye göre, yerel saatle 10.00 sıralarında Connecticut eyaletinin Newtown kentinde bulunan Sandy Hook İlkokulu'na silahlı saldırı düzenlendi. Olayda, 20'si çocuk 27 kişi hayatını kaybederken, saldırgan da ölü olarak ele geçirildi.

Saldırıyla ilgili Beyaz Saray'da basına açıklama yapan Başkan Barack Obama, olayın büyük bir trajedi olduğunu belirtti ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Kendisinin de 2 kız çocuğu babası olduğunu hatırlatan Obama, bu sırada duygusal anlar yaşadı. Gözyaşlarını tutamayan Obama, bir süre konuşmasına devam edemedi.


DÜNYA'DA KANLI SALDIRILAR TARİHİ

ABD'nin Connecticut eyaletindeki bir okulda 20'si çocuk 26 kişinin ölümüne yol açan 20 yaşındaki gencin silahlı saldırısının yankıları sürerken, dünya tarihinde, bundan önce de benzer birçok kanlı saldırı düzenlenmişti.

nbsp;Bu saldırılardan bazıları şöyle: 5 Ağustos 2012: ABD'nin Wisconsin eyaletine bağlı Milwaukee kentinde bir Sih tapınağına ateş açarak 6 kişiyi öldüren, 3 kişiyi yaralayan emekli asker Wade Michael Page, daha sonra intihar etmişti.

20 Temmuz 2012: ABD'nin Colorado eyaletinde Batman serisinin ''Kara Şövalye Yükseliyor'' adlı son filminin galasında kalabalığa ateş açarak 12 kişiyi öldüren, 58 kişiyi yaralayan James Holmes idam cezasına çarptırılmıştı.

11 Mart 2012: Afganistan'da görev yaptığı üssün yakınlarındaki bir köyde 9'u çocuk 17 sivili öldüren Amerikalı asker Robert Bales'in yargılanması askeri mahkemede devam ediyor.

22 Temmuz 2011: Aşırı sağcı Anders Behring Breivik, önce başkent Oslo'da 8 kişinin öldüğü bir bombalı saldırı düzenlemiş, daha sonra kentin hemen dışındaki Ütoya Adası'ndaki bir gençlik kampında 69 kişiyi öldürmüştü. Breivik, terör suçundan Norveç'te en yüksek limit olan 21 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

8 Haziran 2011: ABD'nin Tucson kentindeki halka açık bir etkinlik sırasında şizofren olduğu belirtilen Jared Lee Loughner silahlı saldırı düzenlemişti. ABD Kongre üyesi Gabrielle Giffords dahil 13 kişi yaralanmış, federal yargıç John Roll, Giffords'ın yardımcılarından Gabe Zimmerman ve 9 yaşında bir kız çocuğunun da aralarında bulunduğu 6 kişi ölmüştü.

5 Haziran 2009: ABD'nin Teksas eyaletindeki Fort Hood Askeri Üssü'nde silahlı saldırı düzenleyerek 13 kişiyi öldüren, 42 kişiyi yaralayan saldırgan Binbaşı Nidal Malik Hasan, 13 ayrı cinayet davasından, 32 ayrı cinayete teşebbüs davasından yargılanıyor.

30 Nisan 2009: Azebayacan'ın başkenti Bakü'deki Azerbaycan Devlet Petrol Akademisi'nde otomatik silahla girerek etrafa ateş açan Farda Gadyrov, kendisinden önce 12 kişiyi öldürmüştü.

10 Mart 2009: ABD'nin Alabama eyaletinde ailesi, akrabaları ve eyalet şerif yardımcısı dahil 10 kişiyi ateş açarak öldüren Michael McLendon, daha sonra intihar etmişti.

23 Eylül 2008: Finlandiya'nın Kauhajoki kentindeki bir meslek yüksekokuluna giren 22 yaşındaki Matti Saari, 10 kişiyi silahla öldürmüş ve ardından intihar etmişti.

7 Kasım 2007: Finlandiya'nın Tuusula kentindeki 18 yaşındaki Pekka-Eric Auvinen, düzenleyeceği silahlı saldırıyı sosyal paylaşım sitesi Youtube'ta paylaşmış, yeni ruhsat aldığı bir tabancayla bir lisede 8 kişiyi öldürmüş ve intihar etmişti.


16 Nisan 2007: ABD'deki Virginia Teknoloji Üniversitesi'nde 32 kişiyi katlederek intihar eden Güney Koreli 23 yaşındaki öğrenci Seung-Hui Cho'nun, psikolojiik tedavi gördüğü ortaya çıkmıştı.

26 Nisan 2002: Almanya'nın Thüringen eyaletinin başkenti Erfurt'taki Gutenberg Lisesi'nde, 13 öğretmenini, iki eski sınıf arkadaşı ve bir polisi öldürdükten sonra intihar eden Robert Steinhaeuser, (19) ülkede panik yaşanmasına yol açmıştı.

20 Nisan 1999: ABD'de bir liseye düzenledikleri silahlı saldırıda 13 kişiyi öldüren, 26 kişiyi yaralayan Eric Harris (18) ve Dylan Klebold'un (17) en az 500 kişiyi öldürmeyi ve daha sonra bir uçak kaçırarak New York'a düşürmeyi planladığı ortaya çıkmıştı. İkili, okulun laboratuvarında daha sonra intihar etmişti.

28 Nisan 1996: Avustralya'nın güneydoğu adası Tazmanya eyaletinde tüfeklerle rastgele ateş açıp çoğu turist 20 kişiyi öldüren, daha sonra sürdüğü araçla 15 kişinin daha ölümüne yol açan Martin Bryant, hapishanede bulunuyor.

13 Mart 1996: İskoçya'nın Dunblane kentindeki bir anaokuluna saldıran Thomas Hamilton adlı cani, 16 çocuğu ve öğretmenini katletmiş, daha sonra kendini öldürmüştü.

16 Ekim 1991: ABD'nin Teksas eyaletindeki bir kafeteryaya eteş açan George Hennard, 23 kişiyi öldürmüş, 20 kişiyi yaralamıştı.

18 Haziran 1990: ABD'nin Florida eyaletinde özel bir iş yerinin ofisinde rastgele ateş açan James Edward Pough, 10 kişiyi öldürüp 4 kişiyi yaralamıştı. Katil, daha sonra intihar etmişti.

6 Aralık 1989: Kanada'nın Quebec eyaletinin başkenti Montreal'deki bir üniversitede kadınlara silahla ateş ederek saldıran feminist düşmanı Marc Lepine, 14 kişiyi öldürürken 4'ü erkek 14 kişiyi de yaraladı. Saldırgan, daha sonra intihar etti.

19 Ağustos 1987: İngiltere'nin Hungerford kasabasındaki bir markette 16 kişiyi öldüren Michael Ryan, polisler tarafından sıkıştırılınca intihar etti.

12 Temmuz 1976: ABD'nin California State Universitesi'nin kütüphane bekçisi Edward Charles Allaway, 7 iş arkadaşını öldürmüş ve 2 kişiyi yaralamıştı.

20 Ağustos 1986: ABD'nin Oklohoma eyaletindeki bir postaneden kovulan Pat Sherrill, intikamını çalıştığı postanedeki 14 kişiyi öldürerek aldı. Saldırgan, daha sonra intihar etti.

18 Temmuz 1984: ABD'nin California eyaletindeki işsiz bir güvenlik görevlisi olan James Oliver Huberty, hamburger satan bir lokantaya açtığı ateş sonucu 21 kişiyi öldürdü. Katil, keskin nişancılar tarafından öldürüldü.

1 Ağustos 1966: ABD'nin Texas Üniversitesi'nin saat kulesinden etrafa ateş açan Charles Whitman, 16 kişiyi öldürürken, 31 kişiyi de yaralamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...