Kamudaki taşeron işçiye kadro müjdesi

Düzenleyen:
Kamudaki taşeron  işçiye kadro müjdesi

Ekonomi Haberleri

Kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili düzenlemenin 21 Mart’tan önce yasalaşması bekleniyor. Düzenlemeyle kamuda çalışan 200 bin işçi memur statüsü kazanacak.

Taşeron işçiyi yakından ilgilendiren düzenlemede sona gelindi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili düzenlemeyi 21 Mart’tan önce Meclis’e sevk edecekleri müjdesini verdi. Düzenleme ile kamuda asıl işi yaptığı tahmin edilen 200 bin civarında işçinin yüzü gülecek. 650 bin taşeron işçi olduğu ülkemizde, bu işçilerden 200 bini asıl işlerde çalıştırılıyor. Asıl işlerde çalışan bu işçiler aslında devletin kadrolu işçisi veya memurunun yapması gereken işi yapıyor. İş yasasına göre ise taşeron işçilerin yalnızca yardımcı işlerde çalıştırılabiliyor olması gerekiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Ağbal, “Taşeron işçi konusunun iki boyutu var. Asıl iş ve yardımcı işin belirlenmesi lazım. Geçen sene yapmış olduğumuz yasal düzenlemede bu konuyu Bakanlar Kurulu kararı ile belirleyeceğimizi söyledik. Bakanlık olarak bu çalışmayı biz koordine ediyoruz. Çalışmalar, belirli bir seviyeye geldi. Çalışma Bakanlığımızla en son üzerinden geçerek, bir değerlendirme yapacağız. Daha sonra kanun çerçevesinde sendikalarla bu konuda görüşmeler yapmamız lazım. Bu çalışmaları yapacağız. 21 Mart’tan önce bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi mutlaka Meclis’e sevk etmiş oluruz. Bakanlar Kurulu ile ilgili çalışmanın son aşamasına geldiğini biliyorum. Çünkü bizim orada taahhüdümüz var” dedi. 
ASGARİ ÜCRETLİNİN MAAŞI SON 3 AY DÜŞECEK
Asgari ücretin artmasıyla, bu kesimden kesilen vergiye yönelik bir çalışma yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine de Ağbal, şunları kaydetti: “Vergi sistemimiz artan oranlı bir vergi sistemi. Geliriniz arttıkça, artan gelirden daha fazla vergi ödersiniz. Burada, asgari ücretin artmasına bağlı olarak son 3 ayda asgari ücretlinin geliri yüzde 20’lik dilime girecek. Bu kendilerinden kesilen vergiyi bir miktar artıracak. Ama bu konuda şöyle bakmak lazım; bu konuda bir düzenleme yapacak olsak, asgari ücret alanlara münhasır bir düzenleme yapma imkânımız yok. Bütün gelir sahiplerine yapmamız lazım. Önemli olan burada elde edilen gelirin seviyesi.”

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...