Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Cenevre görüşmeleri bombardıman ve ablukaların gölgesinde sürüyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Cenevre görüşmeleri bombardıman ve ablukaların gölgesinde sürüyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Suriye'deki krize siyasi çözüm bulmak amacıyla düzenlenen Cenevre görüşmeleri, Rusya'nın muhaliflerin kontrolündeki bölgelere düzenlediği hava saldırıları ve Esed rejiminin kuşatmalarının gölgesinde devam ediyor.

Suriye'deki krize siyasi çözüm bulmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde rejim ve muhalefet heyetleri ile ayrı ayrı yürütülmesi planlanan görüşmeler, İsviçre'nin Cenevre kentinde 29 Ocak Cuma günü başlamıştı. Ancak Rusya, muhaliflerin görüşmelere katılmasını adeta zorlaştırıyor. Görüşmelerin yapılacağı hafta, Rusya'nın muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde sivilleri de hedef alan bombardıman haberleriyle geçti. 

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, geçen hafta boyunca Rus saldırıları, ülkenin kuzey batısında muhaliflerin kontrolündeki bölgeler olan Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı'nda, Halep ve İdlib'de yoğun biçimde devam etti.

Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün (SNHR) AA muhabirine verdiği bilgiye göre, 25-31 Ocak arasında Rus saldırılarında en az 153 sivil öldü.

Ablukalar sürüyor

Öte yandan, BM, 28 Ocak'ta kuşatma altındaki bölge sayısının 15'ten 18'e yükseldiğini bildirmişti. Şam ve çevresinde yoğunlaşan abluka altındaki kentlere, Madaya'ya iki ve Zebadani'ye bir kez olmak üzere sınırlı şekilde insani yardım ulaştırılmıştı. Bölgede açlıktan ölümler devam ediyor.

Muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komisyonu (MYK), 30 Ocak'ta yaptığı açıklamada sivillere yönelik ablukaların kaldırılması, tutukluların serbest bırakılması ve insani yardımların ulaştırılması ön şartlarının yerine getirilmesi için BM ve ülkelerden garanti alınması sonrasında görüşmelerde yer alacaklarını hatırlatmıştı.

Müzakerelere tek vücut olarak katılmaya çalışan muhalifler, geçen ay Riyad'da geniş tabanlı bir birliktelik sağlamış ve MYK'yı belirlemişti. Silahlı muhalif örgütlerin büyük desteğini alan MYK, muhaliflerin meşru temsilcisi olarak uluslararası topluma müzakerelere katılabileceği mesajını vermişti. 

Ancak BMGK kararında Esed'in iktidarda kalmasına açık kapı bırakılması, Rusya'nın ağır bombardımanlarında çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesi ve birçok noktada rejim güçlerinin sivillere yönelik ablukayı sürdürmesi gibi gelişmeler muhaliflerin sürece katılmasını güçleştirmişti.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile görüşen MYK sözcülerinden Salim el-Muslat, gazetecilere yaptığı açıklamada "Görüşmelere başlama arzusundayız ama BM Güvenlik Konseyi'nde 15 ülke tarafından kabul edilen kararların uygulanması için de uluslararası toplumun ciddi adımlar attığını ve açlıktan ölmek üzere olan çocuklarımıza gıda ulaştırıldığını görmek istiyoruz. Suriyeli kadınların güvende olduğunu, Esed'in hapishanelerindeki kadınların serbest bırakıldığını görmek istiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Rejim adına görüşmelere katılan Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi ise Mistura ile görüşmesinin ardından, müzakerelere başlamak için herhangi bir ön koşulu kabul etmeyeceklerini söylemişti. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...