Türkiye’de yılda 30 bin kişi akciğer kanseri oluyor

Düzenleyen:
Türkiye’de yılda 30 bin kişi  akciğer kanseri oluyor

SAĞLIK Haberleri

Dünyada ve ülkemizde en sık rastlanan ve en çok ölüme sebep olan akciğer kanseri ile mücadele edebilmek amacıyla 4 büyük dernek güç birliği yaptı, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla hastalığı önlemek için uyarılarda bulundu.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Ülkemizde en sık görülen kanser türlerinden biri olan akciğer kanseri ile mücadele etmek amacıyla 4 önemli dernek bir araya geldi. İmmüno-Onkoloji Derneği, Türk Akciğer Kanseri Derneği, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği ve Türk Toraks Derneğinin katılımı ile Akciğer Kanseri İşbirliği Platformu kuruldu. Platformun akciğer kanserinin dünyada ve ülkemizdeki mevcut durumunu gözden geçirerek korunma, erken tanı ve etkili tedavi için yapılabilecekleri belirlemek amacıyla geliştirdiği Akciğer Kanseri Yol Haritası tamamlandı. 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ciddi bir sağlık tehdidi olan akciğer kanser kanserinin engellenmesi için yapılması gerekenleri sıraladı…
YASAKLAR ETKİLİ OLDU
Akciğer kanserinin ülkemizde kalp hastalıklarından sonra en çok öldüren hastalık olduğunu söyleyen Türk Akciğer Kanseri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rıza Çetingöz, “Ülkemizde her yıl yaklaşık 30 bin yeni vakanın ortaya çıktığı akciğer kanseri, sadece yaygın sık görülmesi sebebiyle değil, en çok öldüren hastalık olması yüzünden de önemlidir” dedi.
Sigara ve diğer tütün ürünlerinin hastalığın en önemli sebeplerinden biri olduğunu hatırlatan İmmüno-Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik, “Akciğer kanserli hastaların %10’dan azı hiç sigara içmemiştir. Diğerlerinin sebebinin sigara olduğu ispatlanmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın, kapalı alanlar başta olmak üzere birçok yerde sigara kullanımına yasak getirmesi akciğer kanserinin görülme sıklığının yüz binde 59,5’ten yüz binde 51,9’a geriletmiştir.  Bu mücadele ciddi bir şekilde devam edecek olursa, ülkemizde sigaraya bağlı hastalıkların ve akciğer kanserinin azaldığını görmek gelecekte mümkün olacaktır. Bu arada elektronik sigaranın, sigaradan kurtulmada etkili olamayacağı ve kanserojen maddeler içerdiği de bilinmelidir” diye konuştu.

PASİF İÇİCİLİK DE HASTA EDİYOR

Sigaranın içenler kadar dumanına maruz kalanları da hasta ettiğini söyleyen Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sedat Altın, pasif içicilik akciğer kanserini erkeklerde %37, kadınlarda %22 oranında artırmaktadır. Evlerde bile bulunan radon gazı, çoğunlukla kırsal alanda görülen aspest maddesi de akciğer kanserine sebep olmaktadır” dedi. 
AİLEDE VARSA DİKKAT!
Prof. Dr. Altın akciğer kanserinde genetik faktörlerin de riski artırdığını belirterek, “Ailesinde akciğer kanseri veya genç yaşta akciğer kanseri gelişme öyküsü olan kişilerde akciğer kanser gelişme riskinde 2 kat artış vardır” diye anlattı.
YILDA BİR KONTROL ŞART
Prof. Dr. Rıza Çetingöz, “Akciğerin henüz şikâyete sebep olmadığı “çok erken” dönemde yakalanması durumunda 5 yıllık sağ kalım oranları yüzde 70’e çıkmaktadır. Yılda bir tekrarlanan akciğer röntgeni veya balgam tahlillerinin, akciğer kanserinden ölümleri azaltmada önemli bir rolü vardır” dedi.

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...