Avrupa'da kiliseler camiye dönüşüyor

Düzenleyen:
Avrupa'da kiliseler  camiye dönüşüyor

DÜNYA Haberleri

Batı ülkelerinde ilgisizlik sebebiyle kapılarına kilit vurulan kiliselerden bazıları Müslümanlar tarafından satın alınarak camiye dönüştürülüyor.

Belçika'nın başkenti Brüksel'in Schaerbeek Mahallesindeki Gesu Kilisesi yıllardır kapalı. Sığınmacı yurdu haline gelen kilise, 2013 yılındaki operasyonla boşaltılırken, şimdilerde Azizlerin heykelleri ile süslü merdivenleri evsizlere yuva olmuş durumda. Gesu Kilisesi'nin kaderini, Avrupa'nın diğer ülkelerindeki birçok Hristiyan mabedi de paylaşıyor. Araştırmalara göre İngiltere'de her sene yaklaşık 20 kilisenin kapısına kilit vuruluyor. 2015 yılı ortasına kadar Danimarka'da neredeyse 200 kilisenin kapatıldığı kayıtlara geçerken, Almanya'da son 10 yılda 515 kilisede çan sesleri sustu. Hollanda'da ise Katolik dini liderler, ülkede 10 yıl içinde yaklaşık bin 600 olan kiliselerinin 3'te 2'sinin, Protestanlar ise gelecek 4 yıl içinde yaklaşık 700 kilisenin kapanacağını öngörüyor. Fransız Halk Görüşü Enstitüsüne göre ülkede düzenli kiliseye gidenlerin oranı, toplam nüfusun sadece yüzde 4,5'ini oluştururken, halkın yüzde 71'i dini, hayatlarında etkin bir unsur olarak görmüyor. Avrupalı Hristiyanların kiliselere gösterdiği ilgi azalırken kıtada Müslümanların sayısı artıyor. Artan bu sayı, cami ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Kapalı kiliselerin bakım masrafları sebebiyle satılığa çıkarılması karşısında Müslümanlar bunları satın alarak camiye dönüştürmeye başladı. 1966 yılında Diyanet İşleri Türk İslam Birliği tarafından kiralanan ve 10 yıl önce de satın alınan yapı, artık Dortmund Merkez camisi olarak hizmet veriyor. Bin 700 metrekarelik alana sahip camide aynı anda bin 500 kişi ibadet edebiliyor. Yine Dortmund'ta 2009 yılında Yeni Apostel Kilisesi de satın alınarak camiye çevrilen yapılardan. Bu kilise 2009 yılındaki tadilatın ardından artık Osmangazi Camisi. Hollanda'da satın alınan kiliselerin dönüştürülmesiyle hizmet vermeye başlayan ilk camilerden biri, Amsterdam’daki Fatih Camisi. Fransa Piskoposlar Konferansının (CEF) verilerine göre, ülkede şimdiye kadar 4 kilise camiye çevrildi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...