Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

55 ton altın bozdurup ev ve dövize yatırdılar

Düzenleyen:
55 ton altın bozdurup ev ve dövize yatırdılar

Ekonomi Haberleri

Bankalardaki altın hesapları 5.6 milyar lira azaldı. Bu rakam, yaklaşık 54.9 ton altına karşılık geliyor. Uzmanlar bu paranın döviz ve konut yatırımına yönlendirildiği tahminini yapıyor...

Uluslararası piyasalarda hızla yükselen altın, yatırımların yönünü de değiştirdi. Geçtiğimiz yıllarda bankaların kampanya halinde altın hesabını teşvik etmesiyle 2014 yılında 16 milyar lirayı aşan altın hesapları, 2015 sonunda 10.6 milyar liraya kadar geriledi. Bu da yatırımcının 2015 yılında yaklaşık 5.6 milyar liralık, yani 55 ton civarında altın bozdurduğunu ortaya koydu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 2014 yılı sonu itibarıyla bankalardaki altın mevduatı 16 milyar 250 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu rakamın yaklaşık 15 milyar 926 milyon lirası yurt içindeki mudilere, 323 milyon lirası ise yurt dışındaki mudilere ait bulunuyordu.
KONUT VE OTODA REKOR GELDİ
Ancak, altın fiyatlarındaki dalgalanma, yatırımcıların altını bırakıp başka yatırım araçlarına yönelmesine sebep oldu. Böylece 2015 Aralık sonu itibariyle bankalardaki altın mevduatı hesapları 10 milyar 624 milyon liraya geriledi. Bozdurulan altın miktarı 5 milyar 626 milyon lira olarak hesaplandı. Bu rakam, bir yıl boyunca gerçekleşen işlemlere göre 2015'te altının ortalama gram fiyatı 102.4 lira olarak baz alındığında, 54.94 ton altına denk geliyor. Yani yatırımcı, taşıma ağırlığı 30 tona kadar çıkan kamyonlarla 2015'te yaklaşık 2 kamyon altın bozdurdu. Uzmanlar 2015 yılında altından çıkan yatırımcının bu birikimini konut ve dövize yönlendirdiğini belirtiyor. Zira geçen yıl yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320'ye ulaşan konut satış adedinde Cumhuriyet tarihinin satış rekoru kırılırken, bankalardaki döviz tevdiat hesapları da 1 yılda 124 milyar 307 milyon liralık artış gösterdi.

Altında her şey mümkün

∂ İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, geçen yıl Türkiye'de altın fiyatının düşmesi nedeniyle o dönemde halkın altından çıkış yaptığını belirterek, kısa dönemde de altın fiyatında çıkış olunca halkın o altını yerine koyamadığını ifade etti. Yatırımcılara altını bankada tutmasını tavsiye eden Halaç, "Altın bankaya konulduğu zaman hem kâr payı elde ediyor hem de isterse altını teminat olarak gösterip kredi kullanabiliyor. Altın artık Türkiye'de bankacılık enstrümanı oldu. Altın bir yatırım aracı, inmesi de çıkması da normal ama yatırımcılara en büyük tavsiyem sepetlerinde mutlaka altın bulunsun. Son 7-8 yılın en sürpriz yatırım aracı altın, hâlâ sürprizlerine devam ediyor, nereye gideceğini de kestiremiyoruz" dedi.
İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay ise büyük kampanyalar yapan bankacılık sektörünün, 20-25 milyar lirayı geçemediğini, halkın altın tasarrufunu hâlâ yastık altında tuttuğunu ifade etti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...