İki koldan Anayasa

Düzenleyen:
İki koldan Anayasa

GÜNDEM Haberleri

İlk toplantısını yapan AK Parti bünyesindeki Anayasa Komisyonu, hem meclis hem de halk nezdinde çalışmalarda bulunacak, özellikle başkanlık sistemini anlatacak

İSMAİL SONSUZ ANKARA

AK Parti, halka verdiği “yeni Anayasa” ve “başkanlık” sözünü yerine getirmek için süreci hızlandırıyor. 4 Şubat’ta çalışmalarına başlayan Meclis Anayasa Mutabakat Komisyonu’nun ardından, AK Parti bünyesinde kurulan ve kurmaylardan oluşan komisyon da geçtiğimiz cuma günü ilk toplantısını yaptı. Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik başkanlığındaki komisyonda, Cumhurbaşkanlığı ve hükümet kanadından da hukukçular, başdanışmanlar ve halkla ilişkiler konusunda uzman isimler yer aldı. Komisyon, hem yeni Anayasa hem başkanlık yolunu açmak için yoğun bir mesai harcayacak. İlk toplantıda izlenecek strateji konuşuldu.  Komisyonda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da yer alıyor. Mecliste oluşturulan Anayasa Mutabakat Komisyonu’nda görevlendirilen Cemil Çiçek, Ahmet İyimaya ve Abdülhamit Gül de çalışmalara katılarak, Mecliste yapılan değerlendirmeler ışığında partinin konuyla ilgili politikalarına yön verilecek. Bu çalışmalarda, AK Parti’nin Anayasa uzmanı isimlerinden Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop da olacak. Ayrıca, eski Bakan Hayati Yazıcı, komisyon üyeleri arasında yer alıyor.  Başkanlık sistemiyle ilgili çalışmalarıyla öne çıkan Anayasa hukukçusu ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şeref Malkoç, yürütülen çalışmalarda yer alacak. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın başdanışmanlığını yapmış isimlerden Ali İhsan Arslan, Hatem Ete, Taha Özhan, Cemalettin Haşimi de komisyonda görev üstlendi. 
REFERANDUMA HAZIRLIK
Söz konusu isimlerin, özellikle çalışmaların “halkla ilişkiler” boyutunda rol üstleneceği belirtildi. Komisyon iki ayrı çalışma yürütecek. İlki, meclis bünyesindeki Anayasa Mutabakat Komisyonu ile koordineli çalışmak olacak. Bu kapsamda, AK Parti’nin yeni Anayasa ve başkanlık konusundaki önerileri, muhalefetten gelen cevaplar masaya yatırılarak görüşler şekillendirilecek.  İkinci çalışma ise halk nezdinde olacak. Yeni Anayasa ve başkanlık sisteminin Türkiye’ye kazandıracakları ve neden tercih edilmesi gerektiği halka anlatılacak. Muhtemel bir referandum için yol alınmış olacak. Komisyonun, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından önerilen “arama konferansları yapılması” yönündeki adım için de çalışması planlanıyor. Meclisteki mutabakat arayışlarının tıkandığı noktalarda, toplumun farklı kesimlerinin bir araya geleceği toplantılarla görüşler şekillendirilecek ve alternatifler muhalefetle birlikte masaya yatırılacak. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...