25 bin kişilik liste hazır

Düzenleyen:
25 bin kişilik liste hazır

GÜNDEM Haberleri

Türkiye, AB ile anlaşma gereğince Yunan adalarından alacağı sığınmacılara karşılık yasal göç çerçevesinde göndereceği 25 bin kişilik listeyi hazırladı.

Buket Güven Ankara
AB ile Türkiye arasındaki ‘Göçmen krizi ve AB ile işbirliği’ mutabakatına göre uzlaşıya varılan 72 bin kişilik kota dolunca Türkiye de 5 Yunan adasından aldığı mültecilerin alımını durduracak. AB, ek kota açmadan adım atmayacak olan Türkiye, Yunan adalarından alacağı sığınmacılara karşılık yasal göç çerçevesinde göndereceği 25 bin kişilik listeyi belirledi.
AB ile varılan mutabakatın detaylarını paylaşan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, 2015 yılında Türkiye’den Yunan adalarına 856 bin sığınmacının geçtiğini hatırlattı. Bu sığınmacıların arasında en büyük oranı yüzde 56 ile Suriyelilerin aldığını daha sonra onları Afganistan ve Iraklıların takip ettiğini belirten Dışişleri yetkilisi,14 Ekim 2015’te başlayan ve 6 zirve ile tamamlanan süreçte tarafların mutabakata vardığını vurguladı. Varılan mutabakata göre, Türkiye’nin Midilli, Sakız, Sisam, İleryoz ve İstanköy’e 20 Mart’tan sonra geçen sığınmacıları geri alacağını belirten Dışişleri yetkilisi, bu kişilerin mülakattan geçirilmesinin ardından iade edileceğini kaydetti. Uygulamanın ise 4 Nisan’dan itibaren başlayacağına dikkati çeken aynı yetkili, geri göndermede uluslararası hukuk kurallarına göre hareket edileceğinin altını çizdi.
KİMSE ZORLA GÖNDERİLMEYECEK
Sığınmacıların Türkiye’ye zorla gönderilmeyeceğini vurgulayan Dışişleri yetkilisi, AB ile Türkiye arasında belirlenen 72 bin kişilik kotanın dolması halinde ise Türkiye’nin alımını durduracağını kaydetti. O aşamadan sonra AB’nin yeni kota açmasının bekleneceğini dile getiren yetkili, Yunan adalarından alınan sığınmacı sayısı kadar Suriyelinin yasal göç çerçevesinde eş zamanlı olarak AB ülkelerine gönderileceğini söyledi.
Dışişleri Bakanlığı yetkilisi alınan tedbirler çerçevesinde yasa dışı göçün önüne geçileceğini ve belirlenen 72 bin kişilik kotanın dolmayacağına yönelik görüşünü ifade etti. BM kırılganlık kriterlerine göre belirlenen sığınmacıların AB ülkelerine gönderileceğini belirten aynı yetkili bu kriterlerin de hastalık, aile birleşimi, engelli ve bakıma muhtaç kişilerin öncelikle yollanması şeklinde olduğunu belirtti. AB ülkelerinin sığınmacı kabul ederken erkek-kadın, Müslüman-Hıristiyan, eğitimli-eğitimsiz şeklinde bir seçme şansı olmayacağını ifade eden aynı yetkili, külfet paylaşımı çerçevesinde verilecek mali destek için 1 hafta içinde çalışmaların yapılacağının altını çizdi.
YUNANİSTAN’LA GÖRÜŞMELER BAŞLIYOR
Sığınmacıların 5 Yunan adasından geri kabulünün teknik detaylarının belirlenmesi için Yunan heyetinin bugün Türkiye’ye geleceğini açıklayan aynı yetkili Türk Göç İdaresi’nden de 25 görevlinin 5 Yunan adasında görev yapmaya başladığını kaydetti. AB’den de Frontex’den yetkililerin 5 adaya gittiğini hatırlatan Dışişleri yetkilisi, iltica hakkı olan bir kişinin Türkiye’ye zorla geri gönderilmeyeceğini ancak bunun kararının Yunan makamlarınca verileceğini de vurguladı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...