'Modern sulama yöntemleriyle su tasarrufu sağlandı'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Modern sulama yöntemleriyle su tasarrufu sağlandı'

Ekonomi Haberleri  / AA

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, 2003 yılından itibaren modern sulama yöntemine geçildiğini belirterek, "Bu sistemlerle yüzde 25 ila 30 su tasarrufu sağlıyoruz." ifadesini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin "su zengini" ülke olduğu algısının yanlışlığına işaret ederek, ülkenin yarı kurak iklim bölgesinde olduğunu ve düşen yağışların mevsimlere göre farklılık gösterdiğini bildirdi. 

Özellikle sulamanın yapıldığı yaz aylarında yağışların en aza indiğine dikkati çeken Eroğlu, "Bu yüzden yağışlı mevsimdeki suları, baraj ve göletler vasıtasıyla biriktirmek ve yaz aylarında sulamada kullanmak zorundayız. Bu suları kullanırken de en tasarruflu sulama sistemi ne ise onu kullanmalıyız. Biriktirdiğimiz sular sınırsız değil." değerlendirmesinde bulundu.

Sulama yatırımlarına büyük önem verdiklerini ve bu projelere aktarılan kaynağı sürekli artırdıklarını vurgulayan Eroğlu, "2003 yılından itibaren klasik sulama sistemlerini terk ederek modern borulu damlama ve yağmurlama metotlarını kullanmaya başladık. Bu sistemler ile sulamada kullanılan su miktarında iptidai sistemlere göre yüzde 25 ila 30 su tasarrufu sağlıyoruz." bilgisini aktardı.

"62,3 milyon dekar alan sulamaya açıldı"

Bakan Eroğlu, 2003 yılından önce hayata geçirilen projelerin, sadece yüzde 6'sının borulu sistem olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Tamamlayarak hizmete aldığımız tesisler sayesinde 2015 yılı itibarıyla borulu sistem şebekelerin oranını yüzde 21'e yükselttik. Bugün itibarıyla ülkemizde 62,3 milyon dekar alan sulamaya açıldı. 2016 yılında hizmete alacağımız tesisler ile bu alanı 64,3 milyon dekara çıkaracağız. 2019 yılı hedefimizi ise 71,5 milyon dekar olarak belirledik. 2019 yılına kadar hizmete alınacak bu tesislerin tamamına yakını da en modern sulama metodu olan borulu yağmurlama ve damla sistemlerinden oluşuyor." 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...