Ankara'dan ABD'nin teşekkürüne cevap: 'YPG'li teröristleri oradan çıkart'

Düzenleyen:
Ankara'dan ABD'nin teşekkürüne cevap: 'YPG'li teröristleri oradan çıkart'

DÜNYA Haberleri

ABD, “Menbiç, DAEŞ’ten temizlenince YPG’liler terk edecek” sözü vermişti. Menbiç kurtarıldıktan sonra ABD, “Türkiye’ye teşekkür ediyoruz” dedi. Ankara ise, “YPG’li teröristleri oradan çıkart” mesajı gönderdi

Halep’in en büyük ilçesi Menbiç, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG’nin de içerisinde yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından haftalar süren operasyonun ardından DAEŞ’ten kurtarıldı. Operasyonla ilgili açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Menbiç’in terör örgütü DAEŞ’ten temizlenmesine yönelik operasyona katılan güçleri tebrik etti ve Türkiye’ye verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Carter, “Menbiç, Suriye ve Irak’a giren DAEŞ savaşçıları ile müttefiklerimize, ortaklarımıza ve kendi ülkemize saldırı planlayan örgütün dış unsurları için önemli bir transit noktasıydı. Bu vesileyle Türk hükûmetine bu hayati operasyona verdikleri destekten dolayı şükranlarımı sunmak istiyorum” dedi.

ARAPLARA KALACAK

Operasyona destek veren Türkiye en başından itibaren ABD’ye “YPG’yi bu operasyonda istemiyoruz” demişti. ABD ise Ankara’ya, “Menbiç kurtarıldıktan sonra YPG orada kalmayacak ve Araplara bırakılacak” sözü vermişti. Önceki gün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan ABD’ye yeni bir mesaj gitti. Çavuşoğlu, “ABD’nin demokratik güçlerin içinde bulunan terörist PYD’lilerin tekrar Fırat’ın doğusuna geçeceğine yönelik sözü vardı. Şimdi ABD’nin bu sözünü tutması gerekiyor” demişti. Bu açıklamaların üzerine Türkiye’yi rahatlatmaya yönelik ilk demeç ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau’dan geldi. Trudeau, Suriye’de Fırat’ın batısındaki Menbiç’in kurtarılmasının ardından ilçede Arapların kalacağının kendilerine taahhüt edildiğini belirterek, “Menbiç’i kurtaran güçlerin arasında YPG olmasına rağmen bölgenin kontrolü orada yaşayan Araplara bırakılacak. Arapların ilçeyi kurma hakkına sahip oldukları yönünde Kürtlerden söz aldık” dedi.

SÖZÜMÜZÜ TUTACAĞIZ

Sözcü Tredueu’nun bu açıklamasına bir teyit de ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) geldi. Pentagon, Menbiç’in kurtarılmasına yönelik operasyonları ABD ile Türkiye arasındaki taahhütlere bağlı şekilde yürüteceklerini bildirdi. Pentagon Sözcüsü Adrian Rankine-Galloway, Menbiç’teki operasyonların DAEŞ’in yenilgiye uğratılmasının yanında ilçenin kontrolü ile yönetiminin de yerel halka bırakılması amacıyla yapıldığını söyledi. ABD’nin, Türkiye’nin DAEŞ’e karşı savaştaki ortaklığından memnuniyet duyduğunu ifade eden Galloway, terör örgütü YPG mensuplarının bölgeden çıkarılacağını tekrarladı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...