Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İngiltere'nin kolonilere gönderdiği binlerce çocuk tacize uğramış

Düzenleyen: / Kaynak: AA
İngiltere'nin kolonilere gönderdiği binlerce çocuk tacize uğramış

DÜNYA Haberleri  / AA

İngiltere'de çocuklara yönelik taciz iddialarını soruşturan bağımsız komisyon, 2. Dünya Savaşı sonrasında dini kuruluşların eski kolonilere gönderdiği binlerce çocuğun maruz kaldığı cinsel istismarla ilgili dosyaya bakmaya başladı.

İngiliz hükümetinin Anglikan ve Katolik dini kuruluşlarla işbirliği halinde 2. Dünya Savaşı’nın ardından başta Avustralya olmak üzere eski kolonilerine gönderdiği yaklaşık 10 bin çocuğun uğradığı cinsel istismarla ilgili soruşturmada, hayatta olan kurbanların ifadeleri alınıyor.

1947-1970 yıllarında ailelerinden, üvey ailelerinden veya yetimhanelerden alınan çocuklar Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada ve Güney Rhodesia'ya yollanmıştı.

Gerek seyahat sırasında, gerekse gönderildikleri ülkelerdeki okullarda veya yerleştirildikleri ailelerde sistemli cinsel istismara uğrayan çocuklardan 22’si konuyla ilgili oluşturulan bağımsız soruşturma komisyonuna sözlü ve yazılı ifadelerini vermeye başladı.

Çocukları pedofiller seçmiş

Çocuk hakları savunucuları, kolonilere gönderilen çocukların İngiltere’de pedofiller tarafından seçildiğini ileri sürüyor.

İngiliz hükümeti çocukların seçimini ve gönderildikleri ülkelerdeki idaresini Barnardo’s, Anglikan Kilisesi Çocuk Derneği ve Nasıra Hemşireleri gibi kurumların da aralarında yer aldığı dini kuruluşlara bırakmıştı. Bu kuruluşların bazılarının daha 1956 yılında haklarındaki cinsel istismar iddialarıyla resmi bir kara listeye alındığı ancak dini çevrelerden gelen baskı üzerine olayın örtbas edildiği iddia ediliyor.

İngiltere’nin 19. yüzyıldan 1970’lere kadar 100 binden fazla çocuğu "kolonilere beyaz Anglosakson iş gücü" sağlamak için gönderdiği belirtiliyor.

Zaman zaman ailelerinden zorla alınan çocukların gemilere bindirildiği ve olup biten hakkında kendilerine açıklama bile yapılmadığı aktarılıyor. Dini tarikatların yönettiği okullara yerleştirilen çocuklara zorla koparıldıkları aileleriyle ilgili bilgi verilmediği ve öksüz olduklarının söylendiği kaydediliyor.

Avustralya 2009 yılında çocuk göçmenlerin maruz kaldığı istismarlardan dolayı özür dilemişti. İngiltere de 2010 yılında bir özür yayımlamış ancak özür metninde cinsel istismardan söz edilmemişti.

Çocuklara yönelik cinsel istismarları soruşturan bağımsız komisyondaki çocuk göçmen dosyasına ilişkin oturumlar 10 gün sürecek.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...