'Kötü bir oyun mahveder seyirciyi'

Düzenleyen:
'Kötü bir oyun mahveder seyirciyi'

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdür Yardımcısı Kınoğlu, "Kötü bir oyun mahveder seyirciyi. Seyirci, 'Allah'ım bu benim karşımda gerçekten oluyor mu?' der ve tepki uyandırır. Biz en iyisini, kalitelisini yapmaya çalışacağız. Hırsımız bu." dedi.

İstanbul Devlet Tiyatrosu (İDT) Müdür Yardımcısı Celal Kadri Kınoğlu, Devlet Tiyatrolarında Muhsin Ertuğrul'dan beri bir sistem olduğunu belirtti.

Kınoğlu, şunları aktardı:

"Devlet tiyatrosu bir sistemdir. Müdürden müdüre, sanat yönetmeninden sanat yönetmenine birazcık değişir. Bizler yaz tatilinden geldiğimiz zaman bakardık afişlere. Afişler değişmişse, 'Müdür değişmiş' derdik. Neticede Shakespeare seviyoruz hepimiz, Tanpınar'ı, Oğuz Atay'ı seviyoruz. Yani bizler aynı şeyleri seviyoruz. Bizim burada bulunuşumuz bir festival bence. Devlet Tiyatrosunda dünyanın en güzel oyununu sahneye koyabiliyorsun. Dünya kadar spot yanıyor tepende. Bunu yaptığında da insanları doyurmak önemli. Yoksa yarışamayız ki. Biz iyi yazılmış oyunları oynayacağımızdan eminiz. Zaten bizden önceki Zafer Kayaokay, Şakir Gürzumar ve Osman Wöber de aynı şeyi istiyordu."

"Giydirici, öğrenciliğimizden beri hayalini kurduğumuz bir oyundu"

Celal Kadri Kınoğlu, Hakan Çimenser ile halen rol aldıkları ve tiyatroseverlerin büyük beğenisini kazanan Giydirici oyununa da değinerek, "O oyun için Zafer Kayaokay telefon ederek, 'Celal, Giydirici'yi oynamak ister misin?' demişti. Öğrenciliğimizden beri hayalini kurduğumuz bir oyundu. Çok sıkı çalıştık ve sevdiğimiz gibi yaptık. Bazen olmaz, tam istediğiniz gibi yapamayabilirsiniz. Sanatta bu risk olmasa Amerikalıların bütün filmleri tutardı. Adamlar sinemada gişede milyon dolarlar batırıyor. Olmayınca olmaz. Diziciler bu korkunç hayatı yaşıyor, tuttu, tutmadı. Bizim için tutmak demek yukarıda bir yerde iyi ve kaliteli olması demek." değerlendirmesinde bulundu.

Kınoğlu, sahnelenen oyunun tutup tutmadığının bir gecede belli olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Eskiden Amerika'da da böyle anlatırlardı. New York Times'dan haberi beklerdi oyuncular. Sabah gider New York Times'ı açarlar. Yazan eleştirmen beğenmemişse oyun mahvolurdu. Şimdi internet var. Giydirici oyunu beğenilince, bir anda milyonlarca kişi beğendi. Hakan'a dedim ki 'beğenmeselerdi mahvolmuştuk'. Birçok insan da görmeden beğenmeyebilirdi. Çünkü kendi aklıyla düşünebilen çok az insan var. Türkiye'de bu çok etkileyici bir şey. Kötü bir oyun mahveder seyirciyi. Seyirci, 'Allah'ım bu benim karşımda gerçekten oluyor mu?' der ve tepki uyandırır. Biz en iyisini, kalitelisini yapmaya çalışacağız. Hırsımız bu. Çok iyi yazılmış Türk ve yabancı oyunları en iyi rejisörlere yönettirip en iyi oyuncularla sahnelemeye çalışacağız."

Çimenser ve Kınoğlu'nun başrollerinde oynadığı Giydirici oyunu 14-15 Nisan'da Kültür Üniversitesi Akıngüç Sahnesi'nde izlenebilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...