Avrupa, ‘Evet’le daha güçlü Türkiye bekliyor

Düzenleyen:
Avrupa, ‘Evet’le daha güçlü Türkiye bekliyor

Ekonomi Haberleri

EBRD: Türkiye’nin şoklara karşı direncini gördük. Her şeye rağmen yatırım ve istihdam devam ediyor. Büyük şirketler Türkiye’ye yatırıma devam etti, edecek.

Türkiye referanduma giderken, çıkacak sonuçla ilgili yurt dışından da tahmin ve beklentiler daha güçlü dillendirilmeye başlandı. Bazı Avrupa ülkelerinde siyasetçiler Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine karşı ‘negatif’ tavırlarını açık açık ifade ederken, bazı yayın kuruluşları da Türklere ‘hayır’ demesi çağırısı yapmaktan çekinmedi. Bu tür siyasi tavırlar ise Türkiye’nin yeni sistemle güçlenmesinden duyulan rahatsızlık olarak ifade edildi. Avrupa’nın bazı ülkelerinde bu siyasi tavır devam etse de dünyanın en büyük yatırımcı bankalarından olan ve en yoğun faaliyeti Avrupa’da olan iki kuruluş, Türkiye’nin ekonomik gücüne ve bu gücün yeni sistemle artacağına dair yorumlarını dile getirdi. Türkiye’nin 2016’da yaşadığı terör, darbe girişimi, not indirimi gibi ekonomiyi sarsan bütün olaylara rağmen yatırıma devam ettiğini, yatırım istihdam ve üretimi artırdığını, böylece yüzde 2,9 gibi sürpriz bir büyümeye ulaşıldığını vurgulayan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), “Türkiye gücünü gösterdi, referandum sonrası gündem yeniden ekonomi olacak” ifadesini kullandı. 
Merkezi İsviçre’de bulunan ve dünyanın en büyük yatırım bankalarından olan UBS ise “Referandumdan ‘evet’ çıkarsa yüksek kaliteli sermaye akışı başlayacak, TL değer kazanacak. Hayır ise belirsizliği artırır, büyüme hızını düşürür” yorumu yaptı.

Türkiye’nin gücü pozitif olmamız için yeterli sebep

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Yönetici Direktörü Jean-Patrick Marquet, Türkiye’nin şoklara karşı direncinin ne kadar güçlü olduğunu gördüğünü ifade etti. Marquet “Bütün yaşananlara rağmen yatırım, istihdam ve genişleme devam ediyor. Tüm bunlardan dolayı Türkiye, diğer ülkeler arasında dikkati çekiyor” dedi. Türkiye’nin geçen yıl yaşadığı tüm zorluklara rağmen yüzde 2,9 büyüdüğünü vurgulayan Marquet “Bence bu güzel bir sonuç. Ayrıca tüm zorluklara rağmen birçok şirketin Türkiye’deki yatırımlarına devam ettiğini gördük. Bu durum ne kadar pozitif olmamız gerektiğini gösteriyor. Bu sebeple biz Türkiye’de yatırıma hız kesmeden devam ediyoruz” dedi. Referandum sonrasında gündemin yeniden ekonomi, sanayi ve istihdama dönmesini beklediklerini kaydeden Marquet, Türk bankacılık sektörünün güçlü sermayesi ve yasal takip oranlarındaki düşüş sebebiyle ekonomi için en büyük güç olduğunu vurguladı.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...