Irkçı yürüyüşe esnaf tepkisi

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Irkçı yürüyüşe esnaf tepkisi

Dünya Haberleri  / AA

Almanya'nın Köln kentinde aşırı sağcı grup tarafından organize edilen yürüyüşe katılım düşüktü, ancak Almanlar ırkçılara sert tepki gösterdi

Köln Kalk semtindeki Alman ve Türk esnafı, caddenin yaya ve araç trafiğine kapatılması nedeni ile mağdur oldu. Alışveriş yapmak isteyen Almanlar ise özgürlüklerinin engellendiği gerekçesiyle aşırı sağcılara tepki gösterdi.

Yeşiller Partisi Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Meclisi üyesi Arif Ünal, Köln polisinin aşırı sağcılara böylesine işlek bir caddede yürüyüş izni vermesini 'skandal' olarak niteledi.

Ünal, "30-40 tane ırkçı insan gösteri yapacak diye şehrin göbeğinde bu iznin verilmesi bir skandal. Halkı mağdur etmeden kenar bölgelerden bir yerde izin verilebilirdi, halkı mağdur etmenin demokrasi ile bir ilgisi yok" dedi.
nbsp;
Arif Ünal özellikle son zamanlarda 10 göçmenin Neonazi terör örgütü tarafından öldürülmesiyle ortaya çıkan olaylardan sonra böylesi gösterilerin olmaması gerektiğini vurgulayarak, "Çünkü Pro Köln adı altına gizlenerek ırkçılık yapan gruplara burada müsaade etmemek gerekiyor. Polisin bütün Kalk'ı çevirmesi ve karşı gösterilere izin vermemesi ise anti demokratik bir tutum. İzin alınmış bir gösteri varsa polis onu korumak zorunda ama ona karşı gösteri yapanların da korunması anlamına geliyor. Bu sabah burada polis yöneticileriyle burada büyük tartışmalarımız oldu, bundan sonra da devam edecek. Herkesin demokratik hakkı vardır ve ırkçılara karşı gösteri yapanların da özgürlüğü korunmalı. Kalk'da yaşayanların hayatı durmuş durumda, bütün dükkanlar kapalı. Halk alışverişini yapamıyor, Metro durakları kapatıldı. 30-40 tane ırkçı insan gösteri yapacak diye şehrin göbeğinde bu iznin verilmesi bir skandal. Halkı mağdur etmeden kenar bölgelerden bir yerde izin verilebilirdi, halkı mağdur etmenin demokrasi ile bir ilgisi yok" diye konuştu.

Esnaf Enver Yıldırım ise cadde üzerinde son aylarda yapılan üçüncü gösteri olduğunu belirterek, "Bu gösteriler bütün esnafı etkiliyor. Burada onlarca dükkandan çok sayıda kişi ekmek yiyor. Cadde kapandı insanları bırakmıyorlar bizden kimse alışveriş etmiyor. Burada herkes korkuyor, yaşlı insanlar dışarı çıkamaz oldu" dedi. Yıldırım, mağdur olmaları nedeniyle dava açmaya hazırlandıklarını vurguladı.

Öte yandan aşırı sağcı grup Pro Köln'ün yürüyüşüne ilgi olmadı. 75 kişilik grup çok yoğun güvenlik önlemleri altında yaklaşık 2 kilometre boyunca yürüdü. Aşırı sağcıları protesto eden karşıt göstericiler ise yürüyüş güzergahına girince polis ile arbede yaşandı.

Aşırı sağcı göstericilere karşı çok sayıda sivil toplum kuruluşu, eyalet milletvekilleri, politikacılar ve solcu gençler ise karşı gösteri yaptı. "Naziler dışarı", "Irkçılar defolun" gibi sloganlarla aşırı sağcılara tepki gösteren vatandaşlar arasında Türkler de vardı.

Dünya
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...