04.12.2000 - 01:00 | Son Güncelleme: 04.12.2000 - 01:00
Kıbrısa rüya köprü
Prof. Ahmet Vefik Alp tarafından gerçekleştirilecek proje ile Anamur-Girne yolculuğu 45 dakikaya inecek. Prof. Alp, İTÜnün olumlu raporunu Rauf Denktaşa iletti.
Gerçekleştirdiği birçok proje ile dünya çapında şöhrete sahip olan Kent Bilimci Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, Anamur Burnu ile KKTCnın Kormacit Burnunu birleştirecek 60 kimoletrelik bir köprü projesi çizdi. Daha önce de Marmara Denizinde dubalı otoyol projesi ile gündeme gelen Prof. Dr. Ahmet Vefik Alpın KKTCye köprü projesi heyecanla karşılandı.
Denktaş beğendi
Prof. Dr. Ahmet Vefik Alpın hazırladığı KKTCye köprü projesine, İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Araştırma ve Uygulama Grubu uygulanabilir raporu verildi. Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, İTÜnün olumlu raporu ile birlikte proje hakkında KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaşa bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Denktaş, Bu proje dünya barışına hizmet eder. Türk ticaretine ve ekonomisine de fevkalade faydalar getirir. Ulaşım ekonominin en büyük ivmesidir. Anadoluyu hareketlendirecek rüya bir projedir. İnançla üzerine gidilmelidir. Köprü projesi KKTCye olduğu kadar Güney Kıbrısa da hizmet eder. Bütün Kıbrısın yüzü güler dedi. Kıbrıs ile Türkiye arasındaki mesafeyi 45 dakikaya indirecek köprü projesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Alp, bu progenin aynı zamanda bir inanç yolu olabiliceğini de kaydetti. Prof. Dr. Alp, Vatikandan yola çıkacak olan bir turistin arabasıyla Türkiye üzerinden Kıbrısa ulaştıktan sonra oradan da feribotlarla Kudüse geçebileceğini söyledi.
Nasıl yapılacak
Anamur Burnu ile Girne arasında yapılacak olan köprü için önce Anamurdan birkaç kilometre yüzeryol sistemle ilerleyecek. suni ada üzerinden sonra deniz altında yüzer tüp olarak devam edecek ve Kıbrıs kıyılarına yaklaştığında bir yapay adadan deniz üstüne çıkarak yüzer sistemle adaya bağlanacak. Yapay adalar üzerinde ilk yardım, güvenlik, gümrük oto servis işlevleri görülebilecek. Deniz yüzeyinin 30 metre altından giden tüp, 3 noktada bakım, havalandırma ve acil kaçış bacalarıyla su yüzeyiyle irtibat kuracak. Tüp, deniz dibine çelik kablolar ile bağlanacak ve ağırlıklar ile sabitlenecek. Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp. tarafından geliştirilen Türkiye-Kıbrıs tünel geçişinin dünyada uygulanan birçok örneği mevcut. Özellikle ABD ve Japonyada benzer su geçişlerinin olması projeye destek veriyor.