NATO'dan Afganistan'a imza uyarısı

/ Kaynak: AA
NATO'dan Afganistan'a imza uyarısı

DÜNYA Haberleri  / AA

Rasmussen, Afganistan'ın ABD ile ikili güvenlik anlaşmasına (BSA) imza atmaması halinde bu ülkede NATO gücü konuşlandırılamayacağını söyledi.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde konuşan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan'ın ABD ile ikili güvenlik anlaşmasına (BSA) imza atmaması halinde bu ülkede NATO gücü konuşlandırılamayacağını, bunun da planlanan desteği riske atacağını söyledi. nbsp;NATO'nun BSA'nın imzalanmasına büyük önem vermesinin ardında, bu belgenin imzalanmaması halinde NATO'nun "danışma, eğitim ve destek amaçlı" gücünün, Afganistan'a gönderilmesinin yasal zeminini oluşturacak "güçlerin durumu anlaşmasının" (SOFA) imzalanamayacak olması yatıyor.
Geleneksel Afgan meclisi Loya Jirga'nın BSA'ya destek vermesinden memnuniyet duyduğunu söyleyen Rasmussen, anlaşmanın vakitli imzalanmasını umduğunu belirterek, "2014 sonrası Afgan güçlerine eğitim verme, tavsiyede bulunma ve destek olma amaçlı NATO önderliğindeki misyonun konuşlandırılması için gerekli yasal çerçevenin oluşturulması önemli olacak" dedi. nbsp;Afgan hükümetiyle gelecek haftalarda konu üzerinde yakın şekilde çalışmayı sürdüreceklerinin altını çizen Rasmussen, "Ancak açık olan şu ki yasal anlaşma konusunda imza olmazsa güç de konuşlandırılamaz ve bu da planlanan desteği riske sokar" diye konuştu. nbsp;NATO'nun 2014 sonrası Afganistan'da güç konuşlandırmaya hazırlandığını ama sonuçta bunun Afganistan'ın kararı olacağını belirten Rasmussen, Afgan güçlerinin son dönemde önemli ilerleme kaydettiğini ancak NATO'nun desteğinin sürmesine ihtiyaçları olduğunu vurguladı. nbsp;Eğitim amaçlı misyonu konuşlandırmanın mümkün olmaması halinde bunun güvenlik durumu üzerinde olumsuz etki oluşturabileceği endişesini taşıdığını kaydeden Rasmussen, Afganistan için öngörülen finansman desteğinin de olumsuz etkilenebileceğini söyledi. nbsp;İlgili belgeye imza atılması için "son tarih" vermekten kaçınan Rasmussen, "Ancak herkese, birlik katkısında bulunacak olan ülkeler açısından alanda planlama, bütçe düzenlemesi ve parlamento onayı gibi bazı gerçekler olduğunu hatırlatmak isterim. Bunlar da yasal çerçevenin çok yakında imzalanmasını gerekli kılıyor" dedi.
Rasmussen, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin, "Loya Jirga'nın verdiği net mesajı" dinleyeceğini umduğunu dile getirdi.
Afganistan, 350 bin kişiden oluşan güvenlik birimleri için yılda yaklaşık 4,5 milyar dolarlık kaynağa ihtiyaç duyuyor.
NATO, 2014 sonrası dönemde Afganistan'da 8-12 bin asker konuşlandırmayı öngörüyor.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...