Yunanistan patlamaya hazır bomba gibi

Yunanistan patlamaya hazır bomba gibi

DÜNYA Haberleri

Pazartesi için kâbus senaryosu: Bankamatikler kuruyor, market rafları boşalıyor, benzin kuyrukları oluyor, yağmalamalar ve şiddet olayları başlıyor, anarşi meydana geliyor

Genel seçimlerde hiçbir partinin hükümet kurmayı başaramaması üzerine Yunanistan yarın yeniden sandık başına gidiyor. Seçim sonucu ne olursa olsun her halükarda ülkenin büyük patlamalara gebe olduğu ifade ediliyor. Fakirlik, sefalet, işsizlik, öfkeli çeteler ve Neo Nazilerin kol gezdiği ülkede pazartesi günü için bir kâbus senaryosu çiziliyor. Bu senaryoya göre seçim sonrasında ülkede bankamatiklerdeki paralar kuruyacak, gıda malları bulunmama ihtimaline karşı market rafları boşaltılacak, benzin kuyrukları, yağmalamalar, şiddet olayları başlayacak. Demokrasinin doğduğu ülke bu kez, yine ülkeden neşet eden bir başka kavrama, anarşiye girecek. nbsp;

Zor seçim

Yunan halkı yarınki genel seçimde zor bir tercihle karşı karşıya. Seçmenler ya Almanya öncülüğünde Avrupa Birliği tarafından empoze edilen acı tasarruf paketini sineye çekecek ya da avrodan çıkmak ve değeri büyük ölçüde düşürülecek drahmiye dönmek zorunda kalacak. İlk seçenek, yüksek vergiler ve artık dayanma gücü kalmamış halkta kemerlerin daha da sıkılmasını gerektirirken ikinci seçenek de varlıkların yarı yarıya azalması sonucunu doğuracak. Bu seçenekte belki ülke zamanla kendisini toparlayabilecek ama ilk günlerin oldukça zorlu geçeceği, müflis bir ülke olarak halkın bırakın gıda maddelerini, ilaç bile bulmakta güçlük çekebileceği ifade ediliyor. Bu yüzden ikinci seçenek bazıları tarafından "drahmi kıyameti" olarak adlandırılıyor.

"Drahmi kıyameti"

Bu seçim büyük ölçüde iki ana parti arasında geçecek. Bunlardan merkez sağdaki Yeni Demokrasi Partisi, avroda kalınması ama Almanya tarafından ortaya atılan kurtarma paketinin yeniden görüşülmesini savunuyor. Seçimde yarışacak diğer önemli parti ise aşırı sağdaki Syriza partisi. Bu parti kurtarma paketinin yırtılıp çöpe atılmasını, kamu sektöründeki kesintilerin kaldırılmasını ve nasıl olacaksa yine acro içinde kalınmasından yana. Seçimi Syriza'nın kazanması halinde pazartesi günü piyasaların allak bullak olması bekleniyor.Bu iki partinin koalisyon kurması durumunda ise Almanya'nın kurtarma paketini görüşmeyi reddetmesi halinde seçimin anlamsız hale geleceği dile getiriliyor. Bu durumda AB nezdinde yapılacak bir dizi görüşme sonrasında Yunanistan'a kapıların kapatılacağı ve Yunanistan'ın yeniden "drahmi kıyameti" senaryosuna düçar olacağı kaydediliyor.Kathimerini gazetesinden köşe yazarı Nikos Konstandaras, "Seçim net bir çözüm sunmuyor. İnsanlar artık ne olacaksa olsun diyor. Yunanistan'da volkan patlamak üzere" dedi.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...