Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kanadalı milletvekilinin İsrail isyanı

/ Kaynak: AA
Kanadalı milletvekilinin İsrail isyanı

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail'in Gazze'deki katliamına karşı sesini yükselten Kanadalı milletvekili Sana Hassainia, partisinden istifa ettikten sonra eleştirilerini sürdürdü.

İsrail'in Gazze'de 2 binden fazla Filistinliyi öldürmesi karşısındaki duyarsızlığı nedeniyle partisinden istifa eden ve hükümete tepki gösteren Kanadalı milletvekili Sana Hassainia, Batı'da İsrail'i eleştirme konusunda adı konulmamış bir sansür bulunduğuna işaret etti. Hassainia, "Birileri Filistin davasını savunmaya kalktığı andan itibaren hemen sansüre uğrar, Yahudi karşıtı damgası yer ve tüm kapılar yüzüne kapanır" ifadesini kullandı. nbsp;


Bağımsız milletvekili Hassainia, istifasının ardından AA muhabirine e-posta yoluyla değerlendirmelerde bulundu. nbsp;


İsrail'i eleştirmenin bedeli


Hassainia, Kanada'da Filistin meselesini savunmanın kişinin kariyerini tehlikeye atması demek olduğunu ve Yahudi karşıtı olmakla eşdeğer tutulduğunu belirtti.


Batı ülkelerinde uzun yıllardır İsrail'i eleştirme konusunda adı konulmamış bir sansür bulunduğuna işaret eden Hassainia, şunları kaydetti:


"Birileri Filistin davasını savunmaya kalktığı andan itibaren hemen sansüre uğrar, Yahudi karşıtı damgası yer ve tüm kapılar yüzüne kapanır."


İsrail'in olduğu kadar Filistinlilerin de kendilerini savunma hakkı bulunduğunu vurgulayan Hassainia, "bu katliama izin verilmesinin adil olmadığına" dikkati çekti.


Hassainia, şöyle devam etti:


"Çok sayıda kişi beni Yahudi karşıtı olmakla suçladı. Çünkü onlar Filistin davasına destek vermeyi İsraillilerin varlığını inkar etmekle eşdeğer tutuyorlar. Ben Yahudi karşıtı değilim. İsrail'in kendini savunma hakkı olması gerektiğini anlıyorum fakat aynı haklar Filistinlilere de tanınmalı. Bu ikisi aynı desteğe sahip değiller, ne manevi, ne lojistik ne de parasal anlamda."


Beni ayrıca cihat yanlısı ve terörist olmakla suçladılar çünkü insanlar Filistin'e destek vermekle Hamas'a destek vermeyi aynı kefeye koyuyorlar. Hamas'ı desteklemiyorum. Onlar hiçbir meşruiyete dayanmadan gücü ellerinde tutuyorlar." nbsp;


Hassainia, tepkisinin Kanadalı Yahudiler tarafından olumsuz karşılandığını, şimdiye dek yalnızca bir Kanadalı Yahudi'den destek mesajı aldığını kaydetti.


- "Kanada gibi ülkeler mazlumun karşısında yer alıp, güçlüye destek veriyorlar"


Kanada hükümetinin İsrail'in keskin destekleyicilerinden biri olduğunu belirten Hassainia, Kanada'nın insan hakları ve adaletten bahsetmesine rağmen, "en sonunda gidip adaletle dalga geçenlere destek vermesini" eleştirdi.


Hassainia, "Kanada gibi ülkeler İsrail'i destekler hatta onu dost bir ülke olarak görürler. Ekonomik çıkarları nedeniyle onunla yan yana dururlar, ona sırt dönmek istemezler. Çoğunlukla ülkeler mazlumun karşısında yer alıp güçlü olana destek verirler" ifadesini kullandı.


Kanada kamuoyundan olumlu tepki aldığına işaret eden Hassainia, bir politikacının risk almasının ve değerleri için kariyerini tehlikeye atmasının Kanada'da çok rastlanan bir şey olmadığını belirtti.


Kanada'da 2011'de sosyal demokrat Yeni Demokratik Parti'den (NPD) milletvekili seçilerek parlamentoya giren Tunus asıllı Hassainia, İsrail'in Gazze'ye 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün süren saldırılarında her gün çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybetmesi karşısında partisinin daha insancıl ve etkili bir söylem kullanması için çalıştı. Ancak NPD lideri Thomas Mulclair, sivillerin ölümlerine karşı çıkmasına karşın İsrail'in teröristlere karşı kendi vatandaşlarını savunma hakkı olduğunu söylemeye devam etti. Hassainia da NPD'nin Gazze konusunda adil tavır almamasını gerekçe göstererek geçen hafta partisinden istifa etti. nbsp;


İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı saldırılarında 2 bin 145 Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 bin 100 kişi yaralanmıştı. Mısır'ın arabuluculuğunda Kahire'de yürütülen görüşmelerde İsrail ile Filistinli gruplar arasında 26 Ağustos'ta kalıcı ateşkes sağlanmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...