Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Japonya'nın doğum oranında rekor düşüş

Japonya'nın doğum oranında rekor düşüş

DÜNYA Haberleri

Japonya'da doğum oranı, 2014'te rekor derecede düştü. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, geçen yıl 1,001,000 bebek dünyaya geldi.

Bu rakam, 2013'e kıyasla 9,000 daha az bebeğin doğduğuna işaret ediyor. Doğum oranı dört yıldır üst üste düşüyor.
Ülkede ölüm oranı da artıyor. Geçen yıl ölüm sayısı yaklaşık 1,3 milyon oldu. Bazı tahminlere göre 2050 yılına kadar Japonya'nın nüfusu 30 milyon azalarak 97 milyona kadar düşecek. Uzmanlar, doğum oranının düşmesinin Japonya'ya farklı açılardan zarar vereceği uyarısında bulunuyor. 15-64 yaş arasındaki nüfusun azalmasının potansiyel büyümeyi düşüreceği ve Japonya'nın gayri safi yurt içi hasılasını düşüreceği tahmin ediliyor.
Bunun emeklilik sistemine ve sosyal güvenliğin diğer unsurlarına zarar vereceği belirtiliyor.
Nüfustaki azalmanın kırsal alanlarda özellikle daha yıkıcı olacağı, bazı toplulukların doğrudan varlıklarının tehlikeye gireceği öne sürülüyor.

Nüfusun dörtte biri 65 yaşın üzerinde

Kyodo haber ajansına göre bir Sağlık Bakanlığı yetkilisi, bebek sayısının azalmasının, doğum yapabilecek yaştaki kadınların sayısının da azalması anlamına geldiğini söyledi. Hükümetin Nisan'da açıkladığı rakamlarda "yaşlıların" ilk kez nüfusun dörtte birini oluşturduğu açıklanmıştı. 2060'a kadar 65 yaşın ve üzerindekilerin genel nüfusa oranının yüzde 40'a çıkması bekleniyor. Nüfustaki düşüş için bir dizi neden ileri sürülüyor. Bunlar arasında, doğum ve çocuk yetiştirmenin maliyetinin artması, çalışma yaşamındaki kadınların sayısının fazlalaşması, evlenme yaşının yukarı çıkması, evlenmeyen kişilerin sayısının artması ve geleneklerin değişmesi de var.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...