Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

On binlerce Rus Nemtsov için toplandı

On binlerce Rus Nemtsov için toplandı

DÜNYA Haberleri

Ukrayna'daki savaşta Rusya'nın müdahalesine tepkisi ile dikkat çeken muhalif lider Nemtsov'un öldürülmesi Rusları ayağa kaldırdı.

Muhalif lider Boris Nemtsov'a düzenlenen suikasta tepkiler büyürken, kanlı saldırı dev bir yürüyüşle protesto edildi. Başkent Moskova'nın son zamanlarda gördüğü en büyük protesto gösterisinde binlerce kişi Nemtsov'un fotoğraflarını taşıdı, saldırıdan Devlet Başkanı Vladimir Putin'i sorumlu tutan afişlerle yürüdü. Protestoya katılanlardan bazıları "Korkmuyorum" yazılı dövizler taşırken, muhalif liderlerden Sergei Mitrokhin, siyasi isimlerin bu şekilde "cezalandırıldığı" bir ülkenin geleceğinin olmayacağını söyledi.
'KİTLESEL ÇATIŞMA' UYARISI
Bir başka muhalif siyasetçi Gennady Gudkov da nefret kampanyalarının durdurulmaması halinde Rusya'nın kitlesel bir iç çatışma ile karşı karşıya kalabileceği uyarısını yaptı. Rus muhalif siyasetçiler ile Moskova Belediyesi'nin uzlaşması sonucu gerçekleşen gösteriye katılımın 30 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.
BU MİTİNGİ O YÖNETECEKTİ
Eski Başbakan Yardımcısı ve Rusya Cumhuriyetçiler Partisi-Ulusal Özgürlük Partisi Eşbaşkanı Boris Nemtsov öldürülmeseydi dün Moskova'da muhalefeti, Rusya'nın Ukrayna savaşındaki rolü hakkında bilgilendirip harekete geçirecek bir yürüyüş yapmayı planlıyordu. Ancak Kremlin'e çok yakın bir mesafede meydana gelen suikastla birlikte gösterinin mahiyeti, Nemtsov'a veda ve Putin yönetimine tepki mitingine dönüştü. Nemtsov'a yakın çevreler, cinayetin arkasında Kremlin'in olduğunu öne sürüyor.
UKRAYNA DOSYASINI PAYLAŞAMADI
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Nemtsov'un kendisine Rusya'nın savaştaki rolünü anlatan bir dosyayı kamuoyuyla paylaşacağını söylediğini belirtmişti. 55 yaşındaki Nemtsov, Putin'i en ağır şekilde eleştiren isimler arasında sayılıyor. Nemtsov, öldürülmesinden kısa bir süre önce Echo Moskwy radyosuna verdiği mülakatta, "Krizin en önemli nedeni, Putin'in anlamsız derecede öfkeli, ülkemiz ve çok sayıda vatandaş için ölümcül olan Ukrayna'ya karşı savaş politikasını başlatmış olmasıdır" demiş ve ülkede yeniden düzenin tesis edilebilmesi için siyasi reformlara ihtiyaç duyulduğunu belirtmişti.
CİNAYET TEPKİ ÇEKTİ
Boris Nemtsov'un öldürülmesi dünyada genelinde de büyük tepki çekti. Rus lider Vladimir Putin bunun 'kanlı bir cinayet' olduğunu açıklarken, ABD Başkanı Obama ve Almanya Başbakanı Merkel de saldırıyı kınadı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da olayın bir an önce aydınlatılmasını talep etti.
BEYAZ OTOMOBİL ARANIYOR
Putin muhaliflerinin en önde gelenlerinden olan Boris Nemtsov cuma akşamı Kremlin Sarayı yakınlarında sokak ortasında bir araçtan açılan ateş sonucu sırtından vurularak öldürülmüştü. Hem polis hem de Moskova yönetimi, cinayetin bir tetikçi tarafından işlendiğini düşünüyor. Rossija 24 kanalı, cinayet anındaki görüntülere yer vererek, olay yerinden uzaklaşan otomobilin plakasının Kuzey Kafkasya'daki İnguş bölgesine ait olduğunu iddia etti. Öte yandan Nemtsov'un öldürüldüğü sırada yanında Ukraynalı model Anna Duritskaya'nın bulunduğu ve katil zanlılarının beyaz bir araba ile kaçtığı tespit edildi.
SON TELEFON GÖRÜŞMESİ
Boris Nemtsov'un öldürülmeden önce katıldığı bir radyo programında çekilen son görüntüleri ortaya çıktı. 55 yaşındaki muhalif liderin öldürülmeden birkaç saat önce yer aldığı program sırasında telefonla bir görüşme yaptığı görülüyor.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...