Kolombiya terör örgütüyle Oslo'da masaya oturacak

Kolombiya terör örgütüyle Oslo'da masaya oturacak

DÜNYA Haberleri

Türkiye'de çok tartışılan Norveç'in Oslo kenti, bir "barış zirvesi"ne daha evsahipliği yapacak. Kolombiya hükümeti ve 1964'ten beri 200 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulan silahlı sol örgüt FARC, Oslo'da müzakere yapacak.

Kolombiya Hükümeti ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) barış görüşmelerine başlama kararı dolayısıyla Norveç'in başkenti Oslo'da ortak basın toplantısı düzenleyecek. nbsp;
nbsp; Norveç Dışişleri Bakanı sözcüsü Veslemoey Lothe Salvesen, tarafların 17 Ekim'de Oslo'da ortak basın toplantısı düzenlemek istediklerini belirtti. nbsp;Barış görüşmelerinin başlama zamanı ve ne kadar süreceğine ilişkin bilgi vermeyen sözcü, basın toplantısından önce ve sonra ilgili tarafların açıklama yapacağını söyledi. nbsp;30 yılda, 4. resmi müzakere girişiminin Oslo'da başlayacağı ve Havana'da devam edeceği belirtilmişti. nbsp;Salvesen, FARC'ın "dışişleri bakanı" olarak kabul edilen yetkililerinden Rodrigo Granda da dün, toplantıya katılacak örgüt üyelerinin tutuklanmayacağına dair garanti istemesi konusunda Norveç'in bilinçli bir tavır sergileyeceğini ifade etmişti. nbsp;

KOLOMBİYA'NIN BAŞ BELASI
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC); 1964 yılından beri Marksist bir rejim kurabilmek için silahlı mücadele yürütüyor ve 200 bin kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. nbsp;FARC, son yıllarda oldukça güç kaybetti. Örgüt, uyuşturucu ticareti ve adam kaçırma yollarıyla yılda en az 300 milyon dolar gelir elde ediyor. FARC, Kolombiya'nın yanısıra Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Kanada ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor. Özellikle ülkenin güneydoğusunda hakimiyeti bulunan örgüt, 2008 yılına kadar Kolombiya topraklarının yüzde 30-40'ını kontrol ediyordu. Son yıllarda Kolombiya ordusuyla girdiği çatışmaların çoğunu kaybetti. Örgütün üye sayısı da 18 binden 9 bine kadar düştü. Son iki yılda lider kadrosundan iki kişiyi kaybeden FARC, son birkaç ayda saldırılarını sıklaştırmıştı. Hükümet ile FARC örgütü, geçen ay masaya oturma kararı almıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...