Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İran'da kriz büyüyor: 'Cumhurbaşkanı Yardımcısı görevden alınsın'

İran'da kriz büyüyor: 'Cumhurbaşkanı Yardımcısı görevden alınsın'

DÜNYA Haberleri

İran Meclisi'nden 21 milletvekili, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'den yardımcısı Ali Yunusi'yi görevden almasını talep etti.

Yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın haberine göre, Yunusi'nin "Irak (Bağdat) başkentimizdir" sözlerine tepki gösteren 21 milletvekili, Ruhani'ye bir mektup yazarak cumhurbaşkanı yardımcısının görevden alınmasını talep etti.
Mektupta, Yunusi'nin sözlerinin milli güvenliğe tehdit oluşturduğunu belirtilerek şöyle devam edildi:
"Yardımcınız Ali Yunusi'nin bu önemli makama işe başladığından bu yana, sık sık düşüncesizce açıklamalar, tartışmalara yol açacak girişimleri, İran'ın ulusal güvenliğini tehdit altına soktu. Yunusi'nin "Irak şu an sadece medeniyet etkimiz altında olan bir ülke değil. Kimlik, kültür merkezimiz ve başkentimizdir" şeklindeki cümleleri, İran devrimi düşmanları tarafından İslamofobi ve İranofobi medyasında defalarca gösterildi. Biz bir grup milletvekili, ülkenin iç ve dış politika duyarlılığını ve bazı yetkililerin nahoş açıklamaları dolayısıyla söz konusu kişinin görevden alarak kriz yaşatmaya yol açacak tedbirsizce açıklamalara izin vermemenizi talep ediyoruz"
Yunusi, 9 Mart'ta Tahran'da "Büyük İranlı Kimliği Konferansı"nda yaptığı konuşmada, İran kültür coğrafyasının Çin sınırından Hint alt kıtasına, Kuzey Kafkasya'dan Basra Körfezi'ne ulaşan bölgeyi kapsadığını savunmuştu. Yunusi, "Irak şu an sadece medeniyet etkimiz altında olan bir ülke değil. (Bağdat) Kimlik, kültür merkezimiz ve başkentimizdir. Bu, dün olduğu gibi bugün de böyledir" demişti.
Yunusi daha sonra 11 Mart'ra sarf ettiği "Irak (Bağdat) başkentimizdir" sözlerine "Medyada yer alan Irakla ilgili açıklamalarım, Sasaniler, Eşkaniler ve Ahamenişler dönemine ait konulardı. İran İslam Cumhuriyeti, diğer ülkelerin her türlü sınır ihlali ve içişlerine karışmaya daha önce de karşıydı şu an da karşıdır" diye açıklık getirmişti.
Irak Dışişleri Bakanlığı da Yunusi'nin sözlerini kınamış, İranlı yetkilinin açıklamasını sorumsuzluk olarak nitelendirmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...