NATO'nun Yugoslavya'yı bombalamasının üzerinden 16 yıl geçti

/ Kaynak: AA
NATO'nun Yugoslavya'yı bombalamasının üzerinden 16 yıl geçti

DÜNYA Haberleri  / AA

Bölgede Müslüman halklara yönelik baskı ve katliamların artması üzerine NATO'nun eski Yugoslavya'yı bombalamasının üzerinden 16 yıl geçti.

Uzmanlar, yaklaşık 2 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği, 12 binden fazla kişinin yaralandığı hava müdahalesinin siyasi ve diplomatik yollarla çözülebileceğini ancak o dönemde bu yönde herhangi bir girişimin olmadığını savunuyor.
Sırbistanlı askeri analist Aleksandar Radiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16 yıl önce gerçekleştirilen NATO bombardımanının başladığı dönemdeki konjonktür göz önüne alındığında, bombardımana gerek kalmadan sorunun siyasi yoldan çözümünün mümkün olduğunu ancak sorunu kararlı ve diplomatik adımlarla çözebilecek tarafların bulunmadığını savundu.
NATO'nun o dönemdeki hedefinin Yugoslavyalı askerleri Kosova topraklarından çıkarmak olduğunu ve bunu başardığını öne süren Radiç, "Ancak bunun sonucu felaket oldu. Bugün kayda değer hiçbir gelir kaynağı bulunmayan bir devlet gibi işleyen Kosova'daki suç oranı çok yüksek. Organize suç, tüm Balkanlar'a zarar veren sebeplerin başında geliyor" diye konuştu.
Radiç, organize suçların bugün tüm eski Yugoslavya ülkelerinin ortak sorunu olduğu vurgulayarak, çatışmalar olmasaydı, sorunların daha hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulup, bölgede istikrarın sağlanabileceğini vurguladı.
NATO bombardımanının Sırp ordusuna verdiği zararı da değerlendiren Radiç, bombardımanda verilen maddi hasarın çok büyük olmadığını ancak vatandaşların ordunun her sorunu çözebileceği konusundaki düşüncesinin büyük zarar gördüğünü ifade etti.
Radiç, Sırbistan kamuoyunda hala etkinliğini sürdüren NATO karşıtlığına da işaret ederek, siyasilerin artık çatışmaların sona erdiğini kabullenmek yerine, seçimlerde daha çok oy toplamak için hala NATO karşıtlığını kullandığını öne sürdü.
Ülkede güvenlik anlamında istikrar sağlanamadan AB üyeliğinin mümkün olmayacağını savunan Radiç, "Her ne kadar AB, üyelik için önce NATO'ya üye olunması şartını öne sürmese de doğu ve güneydoğu Avrupa'dan hiçbir ülke NATO'ya üye olmadan AB'ye girememiştir" dedi.
- NATO'nun Yugoslavya'yı bombalaması
Kosova'daki savaşın son dönemlerinde, Müslüman halklara yönelik baskı ve katliamların artması, ayrıca BM'nin Kosova'daki çatışmaların sona erdirilmesi için ülkeye gözlemci gönderme teklifini Yugoslavya tarafının kabul etmemesi üzerine NATO, eski Yugoslavya topraklarındaki bazı hedeflere yönelik hava saldırısı düzenlemeye başladı.
24 Mart 1999 tarihinde başlayan hava müdahalesi, 1 Haziran 1999'a kadar devam etti.
Müdahale sonucunda ülkedeki askeri hedeflerin yanı sıra okullar, sağlık kurumları, medya kuruluşları, kiliseler, manastırlar ve anıtlar da zarar gördü.
Hava müdahalesi ülkeye 30 milyar dolarlık zarar verdi. Resmi rakamlar açıklanmamakla birlikte, müdahale sonucunda yaklaşık 2 bin 500 kişinin öldüğü, 12 binden fazla kişinin ise yaralandığı tahmin ediliyor.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...