Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Myanmarlı olduklarını kanıtlasınlar'

/ Kaynak: AA
'Myanmarlı olduklarını kanıtlasınlar'

DÜNYA Haberleri  / AA

Myanmar'ın, ülke Müslümanlarının yapacağı bir konferansı yasakladığı bildirildi.

Myanmar hükümeti, Güney Asya'da Hint Okyanusu ve Andaman Denizi'nde mahsur kalan binlerce göçmenin yaşamlarını tehdit eden koşullardan "derin endişe" duyulduğunu açıkladı. Myanmar hükümetinin, ülkenin resmi yayın organı "Global New Light of Myanmar"da manşetten verilen açıklamasında, "Myanmar'ın denizde mahsur kalan herkese insani yardım sağlamaya hazır olduğu" ifadesi yer aldı. Açıklamada, "Myanmar genelinde insan kaçakçılığı ve yasa dışı göç konularında önlemlerin uygulandığı" belirtildi ancak denizdeki göçmenlerin büyük bölümünü oluşturan Arakanlı Müslümanlardan (Rohingyalar) söz edilmedi. Irrawaddy adlı internet sitesinin haberinde ise Myanmar hükümetinin, ülkeyi "istikrarsızlaştırma riski taşıdığı" için ülke Müslümanlarının yapacağı bir konferansı yasakladığı kaydedildi. Uluslararası Göç Örgütü'ne göre, Hint Okyanusu ve Andaman Denizi açıklarındaki insan kaçakçılarına ait teknelerde halen 8 bin göçmen bulunuyor. Çoğunluğunu Myanmar'daki insan hakları ihlalleri ve şiddetten kaçan
"MYANMARLI OLDUKLARINI KANITLASINLAR"
Arakanlı Müslümanlar ile Bangladeşlilerin oluşturduğu göçmenler, bölge ülkeleri tarafından kabul edilmediği için denizde yaşam mücadelesi veriyor. Myanmar'daki muhalefet partisi Ulusal Demokrasi Birliği'nin sözcüsü Nyan Win, dün Hint Okyanusu ve Andaman Denizi açıklarındaki insan kaçakçılarına ait teknelerde bulunan ve henüz bölgedeki ülkeler tarafından kabul edilmeyen 8 bin göçmenin "açık denizde bırakılamayacağını" belirterek, bu kişilere insan hakları göz önünde bulundurularak muamele edilmesi gerektiğini söylemişti. Myanmar hükümeti de göçmen krizinin yaşattığı uluslararası baskı karşısında tutumunu yumuşatmıştı. Myanmar Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ye Htut, denizdekiler konusunda uluslararası toplumda "endişe bulunduğunu anladıklarını" belirterek, "Bu kişiler Myanmarlıysa ve Myanmarlı olduklarını kanıtlayacak yeterli delilleri varsa insanlarımızı geri getirmeye hazır olmalıyız" diye konuşmuştu.
MYANMAR ZULMÜ
Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Rohingya Müslümanları "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Rohingya Müslümanları, ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor. Rohingya Müslümanları, sadece kendileri için uygulanan bazı kısıtlamalara maruz kalıyor. Resmen evlenmelerine olanak tanınmayan Rohingya çiftlerine sadece iki çocuk için izin veriliyor. Doğan çocuklar için ise doğum belgesi düzenlenmiyor. nbsp; İnsan hakları örgütleri, Rohingya Müslümanlarının hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kaldığına dikkati çekiyor. 2012'de eyalette Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman yaklaşık 280 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden binlerce kişi, bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Her yıl binlerce Rohingya Müslümanı, Arakan'dan kaçıp teknelerle başka ülkelere gitmeye çalışıyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...