Myanmarlı aşırıcı milliyetçiler, Arakanlı Müslümanlar'ın sınır dışı edilmesini istiyor

/ Kaynak: AA
Myanmarlı aşırıcı milliyetçiler, Arakanlı Müslümanlar'ın sınır dışı edilmesini istiyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Myanmarlı aşırıcılar, insan kaçakçıları tarafından denizde terk edilen ve Arakan'a getirilen yaklaşık 700 göçmenin sınır dışı edilmesini istedi

Myanmar'daki aşırı milliyetçi gruplar ve Budist rahipler, insan kaçakçıları tarafından açık denizde terk edilen teknede bulunan ve Arakan'a getirilen yaklaşık 700 göçmenin ülkeden gönderilmesini talep etti. Myanmar Times gazetesinin haberine göre, Arakan eyaletinin Sittwe kentinde 1000 kadar radikal milliyetçi, 100'e yakın Budist rahibin önderliğinde, çoğu Arakanlı Müslüman olduğu belirlenen göçmenlerin ülkede barındırılmasını protesto etmek için yürüdü. Yürüyüşe katılan aşırı milliyetçi Myanmarlılar, hükümetin "Bengali" olarak adlandırdıkları göçmenleri sınır dışı etmesini istedi. Ülkedeki sekiz kentte benzer protestolar düzenlendiği bildirildi. Radikal milliyetçiler, 27 Mayıs'ta da başkent Yangon'da yürüyüş düzenleyerek göçmenlerin ülkeye alınmamasını talep etmişti. Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve "devletsiz" sayılan Arakanlı Müslümanlar, geçen ay Güneydoğu Asya'daki göçmen trajedisiyle dünyanın gündemine gelmişti. Her yıl binlerce Arakanlı Müslüman, kısıtlamalardan ve ayrımcılıktan kaçmak için ülkeyi terk ediyor. Bölge ülkelerinde iş bulabilmek için insan kaçakçılarından medet uman Arakanlı Müslümanlar, aç, susuz, sonu belirsiz yolculuklara çıkıyor. Tayland hükümetinin Mayıs başında ülkenin güneyindeki ormanlık alanda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon başlatmasının ardından, çoğunluğunu Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanların oluşturduğu göçmenler, teknelere bindirilmiş ve denizin ortasında kaderlerine terk edilmişti. Myanmar donanması, mayıs ayında kara sularında yaklaşık 900 göçmeni taşıyan iki tekneyi kurtardığını açıklamıştı. Yetkililer, 8 Haziran'da bu göçmenlerin 150'den fazlasını Bangladeş'e göndermiş, geri kalanların ise Arakan eyaletinin Bangladeş sınırı yakınına getirildiği açıklanmıştı. Myanmar, ülkesindeki Arakanlı Müslümanları Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görüyor ve "Bengali" olarak tanımlıyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...