Myanmar'da zulme sessiz kalan 'Barış Ödüllü' muhalif lider aday olacak

/ Kaynak: AA
Myanmar'da zulme sessiz kalan 'Barış Ödüllü' muhalif lider aday olacak

DÜNYA Haberleri  / AA

Myanmar'da, Nobel Barış Ödülü sahibi muhalif lider Aung San Suu Çii, kasımda yapılacak genel seçimler için adaylık başvurusunda bulundu.

Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisinden (NLD) yapılan açıklamada, parti lideri Suu Çii'nin, Kawhmu bölgesinden, 8 Kasım'daki seçimlere katılmak üzere başvurduğu bildirildi. Suu Çii'nin partisi NLD, 1990'dan bu yana ilk kez seçime girecek. Parti, 1990'daki seçimi ezici çoğunlukla kazanmasına rağmen dönemin askeri cuntasının girişimleri sonucu iktidara gelememişti. NLD, Devlet Başkanı Thein Sein'in kazandığı 2010 seçimini de hile karıştırıldığı gerekçesiyle boykot etmişti. Myanmar'da 1988'de dikta rejimine karşı düzenlenen demokrasi yanlısı gösterilerin önde gelen isimleri, kasımda yapılacak seçimlerde yarışmak için Suu Çii'nin partisine katılma kararı almıştı. NLD'nin lideri Suu Çii, oğulları İngiliz vatandaşı olduğu için devlet başkanlığı için adaylığını koyamıyor. Myanmar'da anayasa, birinci derece akrabaları başka ülke vatandaşı olanların devlet başkanlığını yasaklıyor. NLD, devlet başkanı adayını henüz açıklamadı. Myanmar'da 50 yıllık askeri cuntanın ardından 2011'de iktidara gelen Devlet Başkanı Sein, birçok alanda reform yapmış ve basın özgürlüğünü genişletmişti. Demokrasi ve insan hakları için verdiği mücadele nedeniyle 1991'de Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen ancak askeri cunta yönetimince yıllarca ev hapsinde tutulduğu için ödülünü alamayan Aung San Suu Çii de bu reformlar kapsamında 2012'de milletvekili seçilmişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...