İngiltere'de akademisyenlerden İsrail'e tepki

/ Kaynak: AA
İngiltere'de akademisyenlerden İsrail'e tepki

DÜNYA Haberleri  / AA

Birleşik Krallık'taki üniversitelerde görev yapan yüzlerce akademisyen, ülkedeki meslektaşlarına İsrail'i boykot çağrısında bulundu.

İngiliz Guardian gazetesinin bugünkü baskısında tam sayfa yayımlanan ve Birleşik Krallık'ta yerleşik 300'den fazla akademisyenin imza attığı ilanda, İsrail'in yasa dışı işgalleri, insan hakları ihlalleri ve bölgedeki yerleşimlere karşı duruşundan duyulan rahatsızlığa dikkat çekildi.
Dünyanın en köklü ve prestijli üniversiteleri olan Oxford ve Cambridge üniversitelerinde görev yapan birçok akademisyenin de destek verdiği "Birleşik Krallık'ın akademisyenlerinden Filistinlilerin haklarına bağlılık" başlıklı ilanda, "Britanya üniversiteleriyle ilişkili olan akademisyenler olarak, İsrail'in Filistin toprağını yasa dışı olarak işgal etmesinden, Filistin halkının tüm kesimlerine zarar veren kabul edilemez insan hakları ihlallerinden ve uygulanabilir herhangi bir yerleşime karşı bariz azminden dolayı derinden rahatsızlık duyuyoruz" ifadeleri kullanıldı.
İlanda akademisyenler, Filistin halkıyla dayanışma çerçevesinde, İsrailli akademik enstitülerden kendilerine gelecek ziyaret davetlerini ile buralarda akademik hakem olarak hareket etmeyi reddedeceklerini belirterek, İsrailli enstitülerin finanse ettiği, düzenlediği veya sponsor olduğu konferanslara katılmayacaklarını, bu enstitülerle işbirliği yapmaktan uzak duracaklarını bildirdi.
343 İngiliz akademisyenin imza attığı ilanda, "Bu duruşumuzu İsrail devleti uluslararası hukukla uyumlu olana dek, insan haklarının evrensel prensiplerine saygı gösterene kadar sürdüreceğiz. Birleşik Krallık genelindeki meslektaşlarımızı da bu bağlılığa isimlerini ekleyerek katılmaları çağrısında bulunuyoruz" denildi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...