ABD ve Endonezya ikili işbirliğini geliştirecek

/ Kaynak: AA
ABD ve Endonezya ikili işbirliğini geliştirecek

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Başkanı Obama ve Endonezya Devlet Başkanı Widodo birçok alanda ikili işbirliğini geliştirmek için anlaştı

ABD Başkanı Barack Obama ve Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun Washington'daki görüşmesinin ardından yayımlanan ortak bildiride, iki liderin birçok alanda işbirliğini geliştirme konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi.
Ortak bildiride, 2010'da başlatılan ABD-Endonezya Kapsamlı Ortaklık Çerçevesi'nin derinleştirildiği ve geliştirildiği kaydedildi.
Bildiride, liderlerin iki ülke arasındaki uzun dönemli ortaklığın daha da geliştirilmesi konusunda hemfikir oldukları ve ortak menfaatler doğrultusunda stratejik ortaklık oluşturma konusunda anlaşmaya vardıkları kaydedildi.
Ortak bildiriye göre iki ülke arasında denizcilik, savunma işbirliği, enerji işbirliği ve havacılıkta alternatif yakıtlar ve yenilenebilir enerji konularında mutabakat zabıtları imzalandı.
- Endonezya, Trans Pasifik Ortaklığı'na katılmak istiyor
Endonezya Devlet Başkanı Widodo, ülkesinin, ABD ile Pasifik Okyanusu'na kıyısı bulunan 11 ülke arasındaki Trans Pasifik Ortaklığı'na (TPP) katılmaya istekli olduğunu bildirdi.
Widodo, "Endonezya, Güneydoğu Asya'daki en büyük ekonomi. TPP'ye katılmaya niyetliyiz" ifadesini kullandı.
Müzakereleri 2008 yılında başlayan TPP'ye ABD, Kanada, Japonya, Avustralya, Brunei, Malezya, Yeni Zelanda, Vietnam, Meksika, Singapur, Peru ve Şili üye. Bu ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılaları toplamı dünya ekonomisinin yüzde 40'ını oluşturuyor. Dünya ekonomisini derinden etkileyecek bu anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için parlamentolarda onaylanması gerekiyor.
- Widodo, ABD ziyaretini erken bitirerek ülkesine dönüyor
Endonezya hükümeti tarafında yapılan açıklamada, Widodo'nun ülkesindeki orman yangınları nedeniyle ABD ziyaretini erken bitirerek salı akşamı ülkesine döneceği bildirildi.
Açıklamada, ABD ziyaretine pazar günü başlayan Widodo'nun, Silikon Vadisi'nde Apple ve Google yetkilileriyle toplantılara katılamayacağı belirtildi.
Endonezya Ulusal Afet Ajansı Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, hava kirliliğinden dolayı 500 bin kişinin solunum yolu hastalıkları yaşadığını ve 10 kişinin öldüğünü açıklamıştı.
Endonezya, Kalimantan ve Sumatra eyaletlerinde iki ay önce başlayan ve hala söndürülemeyen yangınlar nedeniyle Singapur, Malezya, Japonya ve Rusya'dan yardım talebinde bulunmuştu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...