Endonezya Devlet Başkanı Widodo'dan itidal çağrısı

/ Kaynak: AA
Endonezya Devlet Başkanı Widodo'dan itidal çağrısı

DÜNYA Haberleri  / AA

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Güney Çin Denizi konusunda ihtilafa düşen tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.

Resmi ziyaret için Washington'da bulunan Widodo, Brookings Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada Çin ve Güneydoğu Asya ülkelerinden, Güney Çin Denizi'ndeki anlaşmazlıkların çözümü için görüşmelere başlamalarını istedi.
Widodo, "Endonezya, Güney Çin Denizi'ndeki anlaşmazlığın taraflarından biri değildir ancak bölgede barış ve istikrarın sağlanmasında meşru menfaati bulunmaktadır. Tüm tarafları itidalli olmaya, karşılıklı güveni sarsacak, bölgedeki barış ve istikrarı riske atacak eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz" dedi.
Endonezya'nın navigasyon özgürlüğünü desteklediğini söyleyen Widodo, ülkesinin anlaşmazlığın çözümünde aktif rol oynamaya hazır olduğunu söyledi.
ABD donanmasına ait USS Larsen savaş gemisinin, Nanşa Adaları'na yaklaşması, Güney Çin Deniz'ndeki tartışmaları yeniden alevlendirmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, bakanlığın internet sitesinden yaptığı açıklamada, USS Larsen gemisinin, Nanşa Adaları'na yasa dışı giriş yaparak Çin'in egemenliğini ve güvenlik çıkarlarını tehdit ettiğini, bölgedeki kayalıkları, personel ve tesisleri tehlikeye attığını, aynı zamanda bölgenin barış ve istikrarına zarar verdiğini belirtmişti. Çin Donanması Sözcüsü Liang Yang da ABD savaş gemisinin Güney Çin Denizi'nde, Çin'e ait sularda daha fazla ilerlemesinin "olası sonuçlara" yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.
Petrol, doğal gaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklar, Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler arasında uzun süredir tartışma konusu. Bölge ülkeleri, adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. ABD de Çin'i bölgeyi askerileştirmekle suçluyor.
Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ve Çin arasında, dünya ticareti için önemli bir kanal olan Güney Çin Denizi ile ilgili görüşmelerde son on yılda çok az ilerleme kaydedilmişti.
Endonezya, Güney Çin Denizi'nde adaları olmasına rağmen, tartışmalı ada ve kayalıklar üzerinde hak talep etmiyor.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...