ABD'de başkan adayları avantaj peşinde

/ Kaynak: AA
ABD'de başkan adayları avantaj peşinde

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD'de 2016 başkanlık yarışında ön seçimler yaklaşırken Demokratlarda Clinton ve Sanders ve Cumhuriyetçilerde Trump ve Carson bir adım önde görünüyor.

ABD'de 2016 yılının kasım ayında yapılacak Başkanlık seçimlerinde aday adaylarının kampanyaları tüm hızıyla devam ederken Demokrat Parti'de Hillary Clinton ve Bernie Sanders, Cumhuriyetçi Parti'de Donald Trump ve Ben Carson öne çıkıyor.
ABD halkı 8 Kasım 2016'da  58. kez başkanlık seçimi için sandık başına gidecek. Her iki parti de şubat ayından itibaren belirlenen takvime göre parti kurullarını toplayacak ve aday adayları, eyaletlerde yapılacak ön seçimlerde avantaj sağlamaya çalışacak. Ön seçimlerin tamamlanmasının ardından Temmuz ayında yapılacak kongrelerle iki partinin başkan adayları netleşmiş olacak.
Demokrat Parti'nin mevcut aday adayları eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Vermont Senatörü Bernie Sanders, eski Maryland Valisi Martin O'Malley ve Harvard hukuk profesörlerinden Lawrance Lessig şeklinde sıralanıyor. Demokratlarda bugüne kadar iki aday adayı ise yarıştan çekildi.
Ancak Demokrat Parti'deki siyasi tablo, Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın aday adayı olmayacağını açıklaması ile büyük oranda netleşti. Birkaç ay önce oğlunu kaybeden ve zor günler geçiren Biden, uzun bir süre kararsızlık yaşasa da sonunda Başkanlık yarışına girmeme kararı aldı. Bu gelişmenin, anketlerde zaten Sanders'in önünde gözüken Clinton'a fazlasıyla yarayacağı yorumları yapılıyor. Biden'ın yarışa katılması durumunda Clinton'ı daha zorlu bir adaylık süreci yaşayacaktı. Zira her iki isim Demokrat Parti'de benzer bir seçmen kitlesine hitap ediyor. Demokrat Parti'deki adaylık yarışının, Biden'ın son kararıyla rahatlayan Clinton ile Sanders arasında geçeceği belirtiliyor.
- Cumhuriyetçi Parti'de tablo net değil
Cumhuriyetçi Parti'deki yarış ise Demokratlara göre biraz daha karmaşık gözüküyor. Halihazırda 15 adayın yarışa devam ettiği partide, şimdiye kadar iki aday yarıştan çekildi. Cumhuriyetçi Parti'nin 2012 yılındaki başkan adayı Mitt Romney, bu seçime katılmayacağını daha önce ilan etmişti.
Cumhuriyetçi Parti'de ismi ön plana çıkan adayların başında emlak zengini Donald Trump ile ünlü beyin cerrahı Ben Carson geliyor. Ancak, eski Florida Valisi ve eski ABD Başkanı George W. Bush'un kardeşi Jeb Bush, Teksas senatörlerinden Ted Cruz ve Florida senatörlerinden Marco Rubio'nun da yarışın ilerleyen safhalarında atılım yapabilecekleri belirtiliyor.
Medya kuruluşlarının anketlerini bir araya getiren realclearpolitics verileri birtakım ihtimallere ışık tutuyor.  Buna göre başkanlık seçiminde Clinton, Trump'a karşı yarışırsa birkaç puan farkla seçimi kazanabilecek, Carson veya Bush'a karşı yarışması halinde ise birkaç puan farkla kaybedebilecek. Aynı anketler Sanders'ın da Trump'ı yenebileceğini ancak Bush'a yenilebileceğini gösteriyor.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...