Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD'den kritik YPG açıklaması

ABD'den kritik YPG açıklaması

DÜNYA Haberleri

ABD Başkanı Obama'nın DAEŞ ile mücadelede özel temsilcisi Allen, YPG'yle ilişkilerinin karmaşık olduğunu itiraf etti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın terör örgütü DAEŞ'e  karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi John Allen, DAEŞ ile mücadelede,  Türkiye'yle işbirliği yapılırken PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı  YPG'ye verilen desteğin ABD'nin karşı karşıya bulunduğu "en karmaşık zorluk"  olduğunu söyledi. 


Allen, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde ABD'nin Ortadoğu stratejisi  konulu oturumda konuştu. DAEŞ'e karşı yürütülen mücadelede oluşturulan  uluslararası koalisyonun çalışmalarına ilişkin bilgi veren Allen, bir yılı aşkın  süredir devam eden hava saldırıları sonucunda örgütün özgürce hareket edebileceği  alan bulamadığını vurguladı. Örgütün hedeflerine yönelik Irak ve Suriye'de 7 bin  500'den fazla havadan saldırı yapıldığını belirten Allen, bunun 6 bininin sadece  ABD güçlerince gerçekleştirildiğini anlattı. Allen, ayrıca mayıstan itibaren de  DAEŞ'in üst ve orta düzey temsilcilerinin onlarcasının öldürüldüğünü dile  getirdi. 
 
"Avrupalı partnerlerimizin bize İncirlik'te katıldığını görmek  isteriz" 
ABD öncülüğündeki koalisyonun Irak ve Suriye'de saldırılarına devam  ederken Avrupalı müttefiklerinin de İncirlik Üssü'nü kullanmaları çağrısında  bulunduklarını belirten Allen, "Avrupalı müttefiklerimizin birçoğuyla bize sahada  İncirlik'te katılmaları konusunda aktif görüşme içerisindeyiz. İncirlik bizim  kullanımımıza açılan bir üs. Şu anda henüz yanıt almadık. Bu mücadelede bizimle  olan Avrupalı partnerlerimizin ve Avustralyalı meslektaşlarımızın İncirlik'te  bize katıldıklarını görmek isteriz. Görüşmeler şu anda devam ediyor. Avrupalılar  isteğimizi değerlendiriyor" diye konuştu. 
 
Allen, "Zaman geçtikçe ve daha fazla olanak bizim için uygun hale  geldikçe Avrupalı partnerlerimizin Suriye'de daha aktif hale geleceğini  görebiliriz" dedi. 
 
ABD'nin YPG'ye desteği 
Oturumda senatörlerin sorularını da yanıtlayan Allen, bir soruya  verdiği yanıtta, DAEŞ ile mücadelede, Türkiye ile işbirliği içerisinde  bulunulurken Suriye'de YPG güçlerine verilen desteğin kendilerinin karşı karşıya  bulunduğu "karmaşık zorluklardan" biri olduğunu dile getirdi. 
"Bu, şu anda yüz yüze kaldığımız en çok kompleks zorluklardan biri"  ifadesini kullanan Allen, Suriye'de Kürt unsurların Kobani'nin savunulmasında  önemli bir rol üstlendiğini, Türkiye'nin de hava üslerini koalisyonun kullanımına  açmasının ardından PKK'nın şiddet eylemlerini başlattığını gördüklerini anlattı. 
Allen, PKK'nın bir terör örgütü olduğunu, Türkiye'nin bu örgüte karşı  mücadelesini desteklediklerini ve Türklerin kendilerini savunmak için PKK  saldırıları karşısında adımlar attığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"PYD ve silahlı kolu YPG'yle ilişkilerimizi, sınırın güneyinde  herhangi bir taraftan saldırı olmadığı sürece korumak adına çok kırılgan bir  diplomatik süreçte Türklerle birlikte çalıştık. Bu durumu yönetebilmek için çok  çaba sarf ettik. Türkiye, PKK'nın saldırıları karşısında kendini koruma  girişiminde bulunuyor ve aynı zamanda da sınırını ve bizim YPG ile ilişkimizi  yönetmek istiyor. Bu noktada onlarla iyi çalıştığımızı düşünüyorum". 
ABD Başkanı Obama'nın terör örgütü DAEŞ'e karşı küresel koalisyon için  özel temsilciliğini yürüten emekli general Allen, 13 aydır sürdürdüğü görevini  önümüzdeki ay bırakacak. Allen, görevini 12 Kasım'da ABD Dışişleri Bakanlığı  Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk'a devredecek. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...