'Amaç iki tarafın yararına çözümler bulmak'

/ Kaynak: AA
'Amaç iki tarafın yararına çözümler bulmak'

DÜNYA Haberleri  / AA

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, Kıbrıs müzakere sürecine liderlerin daha çok doğrudan müdahil olacağını belirtti.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs müzakere sürecine liderlerin daha çok doğrudan müdahil olacağını belirterek, "Amaç, farklı duruşların devam ettiği konularda her iki tarafın yararına çözümler bulmaktır" dedi. 
Kıbrıs'ta 15 Mayıs'ta yeniden başlayan müzakere süreci kapsamında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, Eide'nin ev sahipliğinde ara bölgede bulunan BM İyi Niyet Misyonu Ofisi'nde bir araya geldi.
Yaklaşık 5 saat süren görüşmede, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'ın yanı sıra Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis de hazır bulundu.
Eide, yaptığı açıklamada, görüşmenin iş birliği havasında gerçekleştiğini söyledi.
Çözüm antlaşmasının hayata geçmesiyle Avrupa Birliği müktesebatının uygulanması için Kıbrıs Türk Kurucu Devleti'ni hazırlama konusunda uzmanların çalışma başlatmasının liderler tarafından memnuniyetle karşılandığına dikkati çeken Eide, çözüm sonrası ticareti kolaylaştırıcı önemli unsurlardan sayılan gıda güvenliği, bitki sağlığı ve veterinerlikle ilgili düzenlemeler konusunda da çalışmalara başlandığını, buna ek olarak hukuk uzmanlarının çözüm antlaşmasının parçasını oluşturacak federal yasalar üzerinde çalıştığını anlattı.
- Müzakereciler 50, teknik komiteler 87 görüşme yaptı
Bugünkü görüşmenin, mayısta müzakerelerin yeniden başlamasından sonra liderler arasındaki 10'uncu resmi toplantı olduğuna işaret eden Eide, aynı dönemde müzakerecilerin 50, teknik komite ve çalışma gruplarının da 87 görüşme gerçekleştirdiğini dile getirdi.
Bahse konu temasların müzakerelerin yoğunlaştırılması için uygun zemin yaşattığını kaydeden Eide, "Bu süreç, liderlerin daha çok doğrudan müdahil olacağı bir süreç. Amaç, farklı duruşların devam ettiği konularda her iki tarafın yararına çözümler bulmaktır" görüşünü paylaştı.
Eide, liderlerin kasımda en az 6 kez görüşme konusunda anlaştığını belirterek, 2, 5, 18, 20, 23 ve 25 Kasım'da görüşeceklerini, müzakerecilerle ekiplerinin ise hemen hemen her gün bir araya geleceği bilgisini paylaştı.
Her görüşmenin ardından açıklama yapılmayacağına dikkati çeken Eide, sürecin, varılan anlaşmalar ve devam eden anlaşmazlıkların değerlendirileceği, toplantının bölümleri gibi ilerleyeceğini vurguladı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...