Kosova'nın UNESCO'ya tam üyeliği reddedildi

/ Kaynak: AA
Kosova'nın UNESCO'ya tam üyeliği reddedildi

DÜNYA Haberleri  / AA

UNESCO'da yapılan oylamada, Kosova'nın örgüte tam üyeliği reddedildi.

Paris'te Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'na (UNESCO) Genel Konferansı'nda yapılan oylamada Kosova'nın üye ülke olarak tanınmasını öngören tasarıya 92 ülke "evet" oyu verirken 50 ülke karşı çıktı. 142 ülkenin katıldığı ve 29 ülkenin çekimser kaldığı oylamada Kosova'nın en az 95 oy almış olması gerekiyordu. 
Kosova'nın UNESCO'ya üyeliğine Türkiye dışında Kosova'nın komşuları Karadağ, Arnavutluk ve Makedonya'nın da aralarında bulunduğu ülkeler "evet" oyu verirken Sırbistan ve Rusya'nın üyeliğe karşıt tutumu birçok Latin Amerika ülkesinden destek gördü. 
Oylamaya Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan gibi ülkeler katılmazken, Bosna-Hersek çekimser oy kullandı. Ortadoğu ülkeleri arasında Suriye ve 2011'deki Genel Konferans'ta benzer bir süreçle üye kabul edilen Filistin ise Kosova'nın üyeliğine karşı oy kullandı. 
"Kosova'nın BM'ye üyelik süreci başlamıştır"
Türkiye'nin UNESCO Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, oylama sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Oylamanın kaderini katılan ve çekimser kalan ülkeler tayin etmiş oldu" dedi.
Kosova'nın üyeliği için 92 lehte oy kullanılmasının önemine dikkati çeken Botsalı şöyle konuştu:
"Kosova'yı resmen tanıyan ülke sayısı 111, burada Kosova'yı resmen tanıdığı halde lehte oy vermeyen ülkeler oldukça kalabalık. ABD ve İsrail, Kosova'nın üyeliğini desteklemelerine rağmen, üyelik aidatlarını ödemedikleri için oy hakkına sahip olmadıklarından oy kullanamadılar. Kosova'nın BM'ye üyelik süreci başlamıştır. Bu oylamanın reddedilmesi özellikle matematik dengeye baktığınız zaman, Kosova lehine olan siyasi atmosferi değiştirmemektedir."

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...