Yemen'de Husilere yönelik operasyonlar sürüyor

/ Kaynak: AA
Yemen'de Husilere yönelik operasyonlar sürüyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Koalisyon güçleri, Husilerin Yemen'deki ilerleyişini tam anlamıyla durduramamasına rağmen yaklaşık 8 aydır askeri operasyonlarını sürdürüyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Şii Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) Yemen'deki ilerleyişini tam anlamıyla durduramamasına ve gücünü kıramamasına rağmen yaklaşık 8 aydır kara, hava ve denizden yürüttüğü askeri operasyonlarını sürdürüyor.
Koalisyon güçleri, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adı verilen hava harekatı başlatmıştı. Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi liderliğindeki yönetim, eski Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını ve Husileri "yönetime darbe" yapmakla suçlayarak, askeri müdahale çağrısı yapması üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış ve Yemen halkı için "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığı duyurulmuştu.
Husilerin Yemen kentlerini ele geçirmesinden sonra BM Güvenlik Konseyi'nin 15 Nisan 2015 tarihinde çıkardığı ve Rusya'nın çekimser kaldığı 2216 sayılı karara göre "Yemen'in istikrar ve güvenliği için tehlike oluşturduğu ve barışı bozduğu" gerekçesiyle Husi lider Abdulmelik Husi ve diğer birçok liderin yurt dışına çıkışını yasaklamış ve mal varlıklarını dondurmuştu. Karar, Husilerin savaşı durdurmasını, şehirlerden çekilmesini ve tüm tarafların tekrar siyasi görüşmelere başlamasını öngörüyordu. Ayrıca Yemen'e yasal olmayan yollardan silah girişini engellemek için ülkeye gönderilen bütün yük gemilerinin ve kargo uçaklarının BM nezdinde kontrol edilmesi şart koşulmuştu.
Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan askeri operasyonları durdurma amaçlı siyasi adımlar başarısız kaldı. Birleşmiş Milletler (BM), Yemen hükümeti ile çatışan taraflar arasındaki barış görüşmelerine yeniden başlanılması konusunda çaba sarfediyor.
BM, Yemen'deki meşru hükümetin talebi üzerine Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun gerçekleştiği müdahale kararına karşı çıkmamıştı. Sa'da ilindeki Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'ne (MSF) bağlı bir hastaneye düzenlendiği iddia edilen saldırının ardından Suudi Arabistan ve BM'den karşılıklı açıklamalar geldi. Riyad, hastanenin koalisyon güçleri tarafından hedef alındığı iddialarını yalanlarken, BM olaydan doğrudan koalisyon güçlerinin sorumlu olduğunu belirtti.
Koalisyon güçleri, mart ayında başlattıkları operasyonların sonucu olarak Aden, Lahic, Dali, Ebyen ve Şebve olmak üzere 5 güney kenti ve Marib'in büyük bir kısmını Husilerden geri aldı. Yeni hedefinin Taiz kenti olduğuna işaret edilen koalisyon güçlerinin Yemen'deki cephanelikleri, konuşlandıkları alanlar ve kayıplarına ilişkin bilgiler derlendi. Koalisyon güçlerini oluşturan ülkelerin can kayıpları medyada yer alan resmi açıklamalara dayandırıldı. Resmi açıklamalara göre koalisyon güçleri  toplam 153 askerini kaybetti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...