Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İran'daki Azerbaycan Türkleri ayaklandı

İran'daki Azerbaycan Türkleri ayaklandı

DÜNYA Haberleri

İran'daki Azerbaycan Türkleri, kendilerinin aşağılandığı gerekçesiyle İran Televizyon kanalı IRIB TV2'yi protesto etti.

Türkleri aşağılayıcı çocuk programına tepki göstermek amacıyla ülkenin çeşitli kentlerinde yaşayan Türk vatandaşlar sokaklara döküldü. Irkçılığa 'dur' de çağrılarının yankılandığı gösterilerde, İran polisinin sert müdahalelerde bulunduğu görüldü.
İran'daki bir kanalda yayınlanan "Fitile" adlı çocuk programının geçen cuma günkü bölümünde, otelin pis kokmasından şikayetçi olan ve Azeri Türkçesiyle konuşan bir baba-oğula, resepsiyon görevlisinin kendilerinin ağzının koktuğu yönünde yanıt vermesi ve baba-oğulun dişlerini tuvalet fırçasıyla temizlediğine yönelik ima, ülkedeki Azerilerin tepkisini çekti. ''TÜRKÜN BELİ BÜKÜLMEZ'' Televizyon kanalı, başta Tebriz olmak üzere Azeri nüfusun yoğunlukta yaşadığı bazı kentlerde protesto edildi. Gösterilerde, "Azerbaycan yıkılmaz. Türkün beli bükülmez" sloganları yankılandı.
Polis mensuplarının, ayrımcılık karşıtı sokaklara dökülen vatandaşlara sert müdahalelerde bulunduğu görülürken, yaralıların olduğu bilgisi öğrenildi. Öte yandan gösterilere çok sayıda politikacı ve bürokrat da destek gösterdi.
ÖZÜR DİLEDİLER
Tepkilerin artması üzerine İran Radyo Televizyon Genel Müdürü Muhammed Serefraz, yaptığı yazılı açıklamada, İran Azerilerinden özür diledi. Serefraz, söz konusu programın yöneticilerinden bazılarının görevden alındığını bildirdi.
Programın oyuncuları Muhammed Muslimi, Ali Furuten ve Hamid Güli de, yaptıkları açıklamada, Azerileri küçük düşürmek gibi bir kasıtlarının bulunmadığını ve kendilerinin de Azeri olduğunu ifade ederek, İran Azerilerinden özür dilediklerini belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...